<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150843" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Демерджиев: Н...

КФН иска поскъпване на “Гражданска отговорност” по неясни причини

14 Ноември 2022
1 76

Комисията за финансов надзор (КФН) иска поскъпване на “Гражданска отговорност” по неясни причини. Държавният регулатор обмисля вдигане на гаранционните вноски, включени в цената на задължителната за шофьорите застраховка.

КФН предлага вноските, които застрахователите начисляват в полиците на своите клиенти, да бъдат увеличени. Те се внасят в два фонда, управлявани от Комисията – “Фонда за незастраховани МПС” и “Обезпечителен фонд”. СЕГА съобщава, че проектът е пуснат за обществено обсъждане.

Фонда за незастраховани МПС изплаща обезщетения на пострадали в катастрофа, когато виновният автомобил е изчезнал или е без застраховка “Гражданска отговорност”. Вноската в момента е 10,50 лева, като КФН предлага увеличение с 3 лева до 12,50 лева общо.

Обезпечителния фонд изплаща обезщетения на пострадали от пътнотранспортни произшествия когато виновният автомобил е застрахован, но застрахователната компания не може да плати (заради фалит). В момента вноската е 2,50 лева. КФН предлага увеличение с един лев до 3,50 лева.

КФН иска поскъпване на &#8220;Гражданска отговорност&#8221; по неясни причини
iStock

Вдигат цената на “Гражданска отговорност”, вижте кои водачи са най-засегнати

Комисията за финансов надзор обаче не посочва причини за поисканото увеличение на вноските. Държавният регулатор иска вдигане на вноските с общо 3 лева за полица от догодина.

Увеличението на пръв поглед не изглежда сериозно. Ако обаче се вгледаме по-близо, собствениците на автомобили (фирми и граждани) ще платят с над 11 милиона лева повече за “Гражданска отговорност” за годината. В България са регистрирани 3,8 милиона превозни средства.

Каква е причината за поисканите увеличения?

Споменатите обезщетителни фондове са част от големия Гаранционния фонд към КФН.

Според годишния отчет на Гаранционния фонд за 2021 г., в него са постъпили общо 49.373 млн. лева. Основните постъпления – над 38 млн. лева, са отчисления от застраховки “Гражданска отговорност” (вноски и лихви за закъснения). За миналата година са били изплатени 1300 обезщетения за общо 33.41 млн. лева.

Четири пъти по-висока “Гражданска отговорност” ще плащат близо 21 000 водачи (видео)

“БанкерЪ” разкри през лятото, че съветът на Гаранционния фонд е решил да вдигне възнагражденията на двамата изпълнителни директори. Те придобиха размер от 10 000 на 12 000 лева. Заплатите на членовете на съвета пък станаха 2000 лева от 1500.

5% от средствата на Гаранционния фонд се използват за инвестиции в пътна безопасност.

От отчета още става ясно, че за тази цел на МВР са били предоставени близо 2 милиона лева. Средствата са били изплозвани за закупуване на 110 таблета за “Пътна полиция”, 100 принтера за монтиране в служебни коли на МВР, 33 дрегера за алкохол и още 35 – за наркотици, 100 броя боди камери, 40 докинг станции и 30 компютърни конфигурации.

КФН иска поскъпване на “Гражданска отговорност” по неясни причини

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции