<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128518" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 20 000 са би...

Кирил Петков получи силна подкрепа във Вашингтон за усилията на България за борба с корупцията

10 Май 2022
0 545

Премиерът Кирил Петков е получил във Вашингтон подкрепа от администрацията на президента Джо Байдън за усилията на България за борба срещу корупцията. Новината съобщи БНР по информация на правителствената информационна служба.

Петков е бил приет в Държавния департамент от помощник държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн. А също и координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян.

Ако правителството падне, България пада обратно в блатото, и то за дълго

Кирил Петков получи силна подкрепа във Вашингтон за усилията на България за борба с корупцията
Виктория Нюланд и Кирил Петков

След това е разговарял и с президентския съветник по националната сигурност Джейк Съливан.

Премиерът е запознал в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа.

Информационната служба на правителството пише, че Кирил Петков е представил плановете за енергийна диверсификация в България. И е изразил “категоричната българска позиция по отношение на руската агресия” в Украйна.

Радев: Най-малко в момента имаме полза от нови избори (видео)

Кирил Петков получи силна подкрепа във Вашингтон за усилията на България за борба с корупцията
Кирил Петков с Джейк Съливан

Българският министър-председател е изтъкнал усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на “Газпром”. Той е акцентирал върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми.

На среща с президента на Световната банка Дейвид Малпас и изпълнителния директор на Нидерландската група във финансовата институция Кун Давидзе, Петков е обсъдил възможностите за предоставяне на техническа помощ от Световната банка за България в подкрепа на реформите у нас, както и за инфраструктура, здравеопазване и проекти по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Обсъдена е и темата за войната в Украйна и въпроси от енергийната сфера.

Стана ясно още, че в София ще се проведе среща между правителството и Световната банка. Датата обаче все още не е уточнена.

Във Вашингтон премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков. Както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

В рамките на визитата си Петков предстои да проведе разговори в Конгреса.

Кирил Петков получи силна подкрепа във Вашингтон за усилията на България за борба с корупцията

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции