<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111789" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И Малта легал...

Кирил Петков пред Financial Times: Ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за ЕС

14 Декември 2021
0 6456

Кирил Петков пред Financial Times: Ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за ЕС.

Новоизбраният премиер Кирил Петков даде интервю пред Financial Times, в което заявява, че България ще предложи “нов процес за Северна Македния – много бърз, с ограничена времева рамка, само за шест месеца”. 

Кирил Петков пред Financial Times: Ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за ЕС

“Обратът идва, след като преди година България наложи вето върху началото на преговорите на своя съсед за членство в ЕС в разгара на спорове около въпросите на историята и идентичността. Тогава критиците обвиняваха бившия премиер на център-дясната коалиция Бойко Борисов за това, че прибягва към национализма, за да разсее вниманието от продължилите с месеци протести срещу организирата престъпност и корупцията по време на неговото управление”, коментира изданието. 

Петков потвърждава 100-процентова подкрепа на политиките на НАТО и Европейския съюз 

Той заявява, че новият кабинет ще даде ново начало на преговорите със Скопие: “Ще използваме работни групи, за да намерим решения на проблеми като общата икономическа активност, инфраструктурата, културата и историята”. 

Кирил Петков пред Financial Times: Ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за ЕС

FT посочва, че отношенията между двете страни започнаха да се влошават през последните години, като “много българи отричат идеята за отделна македонска идентичност и език”. Цитирано е скорошно изследване на “Галъп”, според което по-малко от 10% от българските граждани казват, че изцяло подкрепят евроинтеграционните амбиции на Скопие, докато над 70% “подкрепят ветото на България”, докато не се разрешат двустранните спорове. 

Министърът на външните работи от квотата на ИТН

Допълнителен проблем за Кирил Петков, според изданието, са позициите на коалиционните партньори по казуса със Северна Македония – включително поверяването на Министерството на външните работи на Теодора Генчовска от квотата на “Има такъв народ”.  

Слави Трифонов очаквано не се кандидатира за депутат
Снимка: БулФото

“Енигматичният лидер на ИТН Слави Трифонов култивира имидж, който произтича в романтичния национализъм – в България той обхваща твърдението, че Северна Македония е етнически и културно българска”, се казва в коментара на FT. 

Медиите в Северна Македония: “Бугарија не ни пушта во ЕУ, ама ќе ни однесе во вселената”

Кирил Петков описва ИТН като конструктивен партньор по време на коалиционните преговори, като казва, че проблемните теми ще продължат да се обсъждат. 

“Например, в македонските учебници България не бива да бъде наричана фашистка”, казва той. 

Отношенията с Русия и изказването на Радев относно Крим

Петков обсъжда и проблема с нарастващото напрежение в Черноморския регион, свързано с поведението на Русия. 

Кирил Петков пред Financial Times: Ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за ЕС
Снимка: БулФото

Той казва пред Financial Times, че България иска да прекрати зависимостта си от руските енергийни източници. 

Държавата получава почти всички доставки на природен газ от Русия,  напомня FT, а тръбопроводът през Гърция, който може да внася газ от алтернативни източници, се строи от повече от десетилетие. 

Петков е посочил, че България вече има подписани договори за доставки на азербайджански газ през гръцкия маршрут и обещава да завърши българската част от проекта възможно най-бързо. 

Външната политика на новото правителство ще се фокусира върху недопускането на въоръжени конфликите “където и да е в съседство”, като България ще остане обвързана със Запада. 

Президентството излезе с официална позиция за Крим

На въпрос, свързан с репликата на Румен Радев от президентския дебат, че “В момента Крим е руски”, Кирил Петков заявява, че това не е променило официалната българска позиция по казуса с анексирания украински полуостров. Вместо това президентът “само е искал да привлече вниманието към реалността на място”.

“Ние третираме Крим като част от Украйна, няма съмнение по този въпрос. Но искаме да използваме всички дипломатически средства, за да избегнем военен конфликт. Стремим се към активна и ангажирана роля на България както в ЕС, така и в НАТО. Повече не искаме да бъдем лошото дете на последния чин в класната стая”, казва той. 

Кирил Петков пред Financial Times: Ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за ЕС

Източник: Financial Times, Булевард България

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции