<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116744" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

Кирил Петков: В основата на корупцията у нас са около 20 души (видео)

27 Януари 2022
0 2698

В основата на корупцията у нас са около 20 души. Това заяви Кирил Петков по време на изслушването на България в Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и правата на човека LIBE към Европейския парламент.

Без имена, Петков посочи най-големите кредити, които Българска банка за развитие е раздавала до 2021 г. Включени са данни за четири фирми, свързани с Делян Пеевски.

Прокуратурата търси в чужбина еврото от чекмеджето на Борисов

Петков не скри и изненадата си, че Пеевски, който е поставен под финансови санкции от САЩ заради корупция, продължава да продава имоти в България.

Кирил Петков: В основата на корупцията у нас са около 20 души
БулФото
“България за пръв път демонстрира реална воля за справяне с корупцията.”

Министър-председателят смята, че евродепутатите са останали изненадани от готовността на властите да се справят с корупцията.

Той изрази доверието си в ръководството на ДАНС. Не пропусна да отбележи как през годините се е случвало кадруване надолу по етажите. Справянето с проблема ще отнеме време.

Гешев в Брюксел: Не съм телевизионна звезда, за да ме харесват (видео)

Петков заяви, че не може да предостави срок за извършване на съдебната реформа и повдигане на обвинения за корупция, понеже управляващите не разполагат с необходимото мнозинство за промени във ВСС.

“Ще има реформа, но е важно да го направим по правилата. Не можем да правим разследванията извън рамките на закона и трябва да си подготвим доказателствата и тогава да излезем. Но ви гарантирам, че оттук нататък няма да има хора извън закона.”

Петков: Ролята на главния прокурор ще се промени, няма да има човек над закона

Министър-председателят обясни, че ще бъде включена реформа, която предвижда назначаване на съдия, който временно да изпълнява ролята на прокурор. Това ще предотврати конфликт на интереси, когато се налага разследване на главния прокурор.

“Всички вярват, че новото българско правителство ще има силата да доведе реформите докрай”, заяви евродепутатът Елена Йончева пред български журналисти в Брюксел.

Кирил Петков: В основата на корупцията у нас са около 20 души

Източник: bTV, СЕГА
Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции