<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112115" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МС обмисля въ...

Кирил Петков вика Фандъкова да обясни защо не се строят нови детски градини

16 Декември 2021
0 11397

Премиерът Кирил Петков ще извика на среща столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да обясни защо не усвоява средствата, отпуснати ѝ от държавата за строеж на детски градини. Това обясни след заседанието на правителството Лена Бориславова, началник на кабинета на министър-председателя, цитирана от Клуб Z

Родители: Недопустимо е в европейска столица 11 хиляди деца да са извън детските градини (РЕПОРТАЖ)

Кирил Петков вика Фандъкова да обясни защо не се строят нови детски градини
Булфото

Още през юли тази година финансовият министър Асен Василев изнесе подробна справка, от която стана ясно, че не се усвояват милионите, отпуснати от държавата за нови детски градини.

За решаване на този проблем правителството на Бойко Борисов е отпуснало с постановление на МС 68 млн. лв., от които 65 млн. лв. за столицата. Данните на МФ обаче показват, че 74% от средствата са неусвоени към 30 юни 2021 г. Усвоени са едва 11% от парите или 10 млн. лв. Като се очаква до края на годината да бъдат усвоени още 28 млн. лв.

Колко са неусвоените пари към момента Бориславова не можа да каже. Тя обаче обеща да беъде публикувана подробна информация след срещата с Фандъкова. 

Днес правителството отпусна 3 млн. лв. на 14 общини за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради.

Финансиране ще получат общините Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол. Община Троян ще получи пари за реконструкция на сградата на начално училище „Христо Ботев“.

Кирил Петков вика Фандъкова да обясни защо не се строят нови детски градини
Булфото

В същото време средствата, предвидени за изграждане на две нови детски градини в благоевградските квартали „Еленово-I” и „Баларбаши“, ще бъдат върнати в държавния бюджет. Причината е, че договорите с фирмите-изпълнители са били прекратени. Проектите обаче могат да се реализират и на по-късен етап.

617 069 лв. за чиновниците на пенсионна възраст в МОН

Правителството отпусна и 617 069 лв. за обезщетения на 25 чиновници в Министерството на образованието и науката, които бяха пенсионирани. Така започна и дългоочакваното и обещавано намаляване на централната администрация чрез изпращането на служители в заслужен отдих.

Не е ясно обаче какъв ще е ефектът върху бюджета. Излиза, че един пенсиониран служител струва на бюджета средно около 25 000 лв. под формата на различни обезщетения в зависимост от натрупания стаж.

Кирил Петков вика Фандъкова да обясни защо не се строят нови детски градини

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции