<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166385" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Поредна зрел...

Китайски консорциум ще строи магистралата между Босна и Сърбия

23 Февруари 2023
0 133

Китайски консорциум ще строи магистралата между Босна и Сърбия, съобщава Reuters.

Консорциум от китайски компании и правителството на автономната сръбска република в Босна сключиха в четвъртък договор за заем от 190.5 милиона долара за изграждането на участък от северна магистрала, свързваща региона със Сърбия.

China Overseas Engineering Group Co Ltd. и China Tiesiju Civil Engineering Group Co Ltd., с помощта на China Construction Bank, ще планират, построят и финансират 17-километровия участък Бръчко-Биелина, каза министър-председателят на Република Сърбия Радован Вишкович на церемонията по подписване.

„Това е голям ден за Република Сръбска“, заяви Вишкович.

Китайски консорциум ще строи магистралата между Босна и Сърбия
Снимка: Pixabay

Кой и защо иска да разруши Босна и Херцеговина?

Република Сръбска иска да построи модерна магистрала, свързваща по-голямата част от нейната територия със Сърбия, неин политически съюзник и най-голям търговски партньор.

Страната се обърна към китайски инвеститори, след като Европейската банка за възстановяване и развитие отказа да подкрепи проекта, който според нея не е жизненоважен.

15-годишният заем ще има тригодишен гратисен период и петгодишна гаранция, обясни министър-председателят на Република Сърбия Радован Вишкович.

Планирано е участъкът от магистрала да свърже Баня Лука със сръбската столица Белград.

През август правителството подписа договор за 650 милиона марки с China State Construction Engineering Corp. Ltd. за изграждане на 33-километров участък от същата магистрала в Северна Босна.

Китайски консорциум ще строи магистралата между Босна и Сърбия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции