<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145021" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НБА звезда пр...

Китайци откриха следи от океан на повърхността на Марс

20 Септември 2022
0 186

Китайци откриха следи от океан на повърхността на Марс.

НАСА се подготвя за първата мисия в защита на Земята (видео)

Хеликоптер на НАСА направи рекорден полет до повърхността на Марс (видео)

Китайският марсоход е открил следи от въздействието на вода върху повърхността на Червената планета, пише сп. “Обекти”. Информацията е на Китайската национална космическа администрация (CNSA).

Откритието, оповестено в доклад за работата на орбиталния апарат “Тянвън-1” и роувъра “Чжужун”, свидетелства, че някога там е имало океан.

“Китайските изследователи цялостно проучиха типичните форми на релефа в района на кацане. Включително вдлъбнати конуси, ударни кратери и бразди. Също установиха съществена връзка между образуването на хребета и водна активност”, се посочва в доклада, представен от агенция Синхуа. 

Изображения

С помощта на изображения от камерата и спектрални данни изследователите са открили водосъдържащи минерали в скали близо до мястото на кацане. Доказателство, че още преди милиард години в района е имало изобилие от вода в течно състояние.

Новите резултати свидетелстват за влиянието на вятъра и водата върху геоложката еволюция и промените в околната среда на Марс. “Това убедително подкрепя хипотезата, че марсианската равнина Утопия някога е приютявала океан”, се твърди в доклада.

Орбиталният апарат “Тянвън-1” работи вече повече от 780 дни, а марсоходът “Чжужун” е изминал 1921 метра по повърхността на Марс, съобщават от Китайската национална космическа администрация. 

Сондата “Тянвън-1” кацна на 15 май 2021 г. на предварително избрана площадка в обширната марсианска равнина Утопия. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции