<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120867" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ракетен обст...

Кои държави отказаха да наложат санкции срещу Русия и защо?

02 Март 2022
0 27998

Не малко държави не се включиха в кампанията, прилагана от Запада срещу Русия. Руското издание “Взгляд” обобщава кои са тези страни и какви са мотивите им. 

Китай, който се противопоставя на едностранните санкции, които не се основават на международното право.

Китай отказа да осъди нахлуването в Украйна и започва да внася пшеница от Русия

Бихме добавили обаче неотдавнашния коментар на Франс прес, че Китай опитва да балансира отрицателното си становище за санкциите (на които самият той е подложен от САЩ) – обяви ги за нелегитимни, и силната си чувствителност по темата за защита на суверенитета и териториалната цялост на държавите. 

Кои държави отказаха да наложат санкции срещу Русия и защо?
Бразилия

Нейният президент Жаир Болсонаро обяви: “Без санкции или осъждане на президента Путин”. И подчерта, че страната му няма да гласува за антируски резолюции в ООН.

Индия, като временен член на Съвета за сигурност на ООН, не подкрепи резолюцията, осъждаща руската специална операция в Украйна – същото направиха представители на Китай и Обединените арабски емирства (за ОАЕ още малко по-долу).

Южна Африка

Президентът Сирил Рамафоса призова за дипломатическо разрешаване на украинската криза с участието на ООН.

Така е очевидно, че партньорите на Москва от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) ще се въздържат от налагане на санкции. Руското издание припомня, че страните от БРИКС обединяват 43% от световното население и включват държави с първа (Китай) и трета (Индия) икономики в света по брутен вътрешен продукт и паритет на покупателната способност.

Турция не планира да налага санкции срещу Русия, за да остане канал за диалог, каза във вторник говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Новото оръжие на Турция: какво може руската противоракетна система S-400?

Анкара се старае да поддържа добри отношения и с Украйна, и с Русия. На 28 февруари обаче властите предупредиха както черноморските, така и нечерноморските държави да не изпращат военни кораби през проливите Босфора и Дарданелите. Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. позволява на Турция да ограничи транзитното преминаване на военни кораби през проливите по време на война. Но има клауза, която освобождава от това ограничение кораби, които се връщат в пристанището, където са регистрирани. Към споменатата дата най-малко четири руски кораба са чакали разрешение, за да преминат от Средиземно море.

На 1 март турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви на руския си колега Сергей Шойгу, че е необходимо незабавно прекратяване на огъня в Украйна по хуманитарни причини. 

Мексико

12-та икономика в света според Световната банка, отказа да се присъедини към санкциите. Тя е и най-голямата испаноговоряща страна в Латнска Америка.

Аржентина също отхвърли въвеждането на антируски мерки и пренебрегна възмущението на украинския посланик в Буенос Айрес. “Взгляд” припомня, че аржентинският президент Алберто Фернандес посети Москва в началото на февруари и се срещна с Путин. Същото направи и бразилския му колега Болсонаро.

Две балкански държави, които не са членки на ЕС се обявиха категорично против въвеждането на антируски ограничения. Това са Сърбия и Босна и Херцеговина (заради позицията на босненските сърби).

Кои държави отказаха да наложат санкции срещу Русия и защо?

Унгария зае амбивалентна позиция – премиерът Виктор Орбан каза, че Будапеща няма да блокира санкциите на ЕС срещу Русия. В същото време подчерта: Унгария няма да доставя оръжие на Украйна и няма да позволи транзита на оръжия до тази страна през нейна територия.

В Латинска Америка традиционните партньори Куба, Венецуела и Никарагуа очаквано подкрепиха Русия

Москва привлече подкрепата на СирияЕгипет и Обединените арабски емирства се противопоставиха на осъждането на Русия.

ОАЕ в момента са непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Миналия петък се въздържаха при гласуването на внесена от Вашингтон в съвета резолюция, осъждаща действията на Русия в Украйна. По този начин емирствата на практика заеха позиция, подобна на тази на Индия и Китай.

Кои държави отказаха да наложат санкции срещу Русия и защо?

Египетският премиер Мустафа Мадбули заяви, че “правителството в момента прави анализ на различните аспекти на руско-украинската криза”. Да припомним, че Египет силно зависи от руските, но и от украинските туристи.

Арабската лига, панарабската политическа организация, междувременно изрази тревога от войната в Украйна, но се въздържа от това да призове за прекратяване на руската инвазия.

Приятелска за Русия позиция в пост-съветското пространство заеха Беларус, Казахстан, Таджикистан, Армения и Киргизстан. Президентът на Киргизстан Садир Жапаров нарече признаването на ДНР и ЛНР суверенно право на Русия и подкрепи специалната операция в Украйна.

Азербайджан и Молдова се отказаха от антируските ограничения. Но най-изненадваща беше позицията на Грузия, която отказа да наложи санкции срещу Русия, заключава “Взгляд”.

Във видеото горе можете да видите как нашият Владимир Путин се обърна към всички свои другари в България.

Кои държави отказаха да наложат санкции срещу Русия и защо?

Източник: “Взгляд”

Видео: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции