<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107424" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Израел трени...

Колко струва подготовката на колите за движение през зимата?

12 Ноември 2021
0 207

Колко струва подготовката на колите за движение през зимата? Отговор дава bTV.

Акция “Зима” продължава. Само за 10 дни глобите на пътя са почти 27 000. От следващата седмица санкции ще има и за тези, които не са с подходящи за сезона гуми.

Зимата е на прага ни, а КАТ продължава с масовите проверки дали сме подготвени  за сезона. Смяната на гумите само обаче не е достатъчна. Това е само част от зимния режим на автомобила.

Какво още трябва да направим и колко ще ни струва?

Подготовката на охладителната система, със смяната на антифриз е между 50 и 80 лв., а концентрацията му трябва да отговаря на минималните температури у нас. Цветът на антифриза също е от значение.

„Не е желателно, когато заводът производител препоръчва антифриза да е син, да сложим червен и съответно трябва да се избягва смесването цветово на антифриза“, обясни механикът Димитър Стоилков.

Често пренебрегван фактор е течността за чистачки. Тя ще ни струва между 10 и 20 лв.  и също трябва да е съобразена с ниските температури, за да не замръзва.

Колко струва подготовката на колите за движение през зимата?

Тарикат Парад: Потенциални убийци на пътя (видео)

„При новите автомобили, когато са с ксенон система, имат пръскалки и на фаровете е желателно да се купува по-хубава течност, защото иначе обикновената течност матира фаровете“, добави Димитър.

Желателно е да направим ревизия и на спирачната система: накладки, дискове, спирачни маркучи, защото това е най-важното в един автомобил, както и гумите, за които всички се досещаме, когато падне сняг.

Смяната на най-масовите – 15 или 16 цола, ще е между 50 и 60 лв.  В закона не се уточнява дали гумата трябва да бъде зимна, но трябва да бъде с грайфер – над 4 мм.

Ако гумите ни са износени, повече от позволеното, между 15 ноември и 1 март – глобата е 50 лв.

Колко струва подготовката на колите за движение през зимата?

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции