<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122474" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кубрат Пулев:...

Конференция в САЩ изтри името на Юрий Гагарин, защото е руснак

17 Март 2022
0 5167

Конференция на космическата индустрия в САЩ премахна името първия човек в космоса от своите документи и събития, защото е руснак, пише Futurism.

На 12 април се отбелязва Международният ден на авиацията и космонавтиката. През 1961 г. на тази дата Юрий Гагарин за пръв път преминава границата между атмосферата и космическото пространство. Традиционно по цял свят, заедно с деня на космонавтиката, се чества и събитие, наречено “Нощта на Юри”, информира DIR.bg.

Новото гадже на Ким Кардашиян се отправя към космоса

Конференция в САЩ изтри името на Юрий Гагарин, защото е руснак
Wikipedia

“Фокусът на това събитие за набиране на средства остава същият – да отпразнуваме човешките постижения в космоса, като същевременно вдъхновяваме следващото поколение да посегне към звездите. В светлината на текущите световни събития обаче променяме името му”, отбелязват от Space Foundation.

Откриха чудовищно голяма галактика в Космоса (снимка)

Организацията е заменила “Нощта на Юри” с “Празник на космоса: Открийте какво следва” и е изтрила всякакви препратки към това кой е първият човек в космоса.

В САЩ не за пръв път забравят и цензурират името на първия човек в космоса.

Ето кога ще е готово първото филмово студио в Космоса

Преди две години Държавният департамент на САЩ заяви, че първият полет на човек в космоса е станал факт преди 59 години, но не каза името му. Това доведе до протестна нота на руското министерство на външните работи.

Конференция в САЩ изтри името на Юрий Гагарин, защото е руснак

Източник: DIR.bg
Снимки: Роскосмос, Wikipedia
Видео: YouTube/BBC News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции