<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107374" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как един пика...

Концесия унищожава река и хиляди декари земеделски земи (РЕПОРТАЖ)

11 Ноември 2021
1 2223

Концесия унищожава река и хиляди декари земеделски земи – за това сигнализират хора, които се обърнаха към нас. Чуйте разказа им в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Сигналът

Жители на село Ръжево Конаре и земеделски производиели от района се обърнаха към нас със сигнал за незаконна по думите им концесия. Концесионният договор е за извличане на строителни материали от коритото на река Стряма. Сключен е през 2008 година с фирма “Водстрой-Пловдив” АД. Според него материалите трябва да се извличат само от специално определени за целта места край реката.

На практика обаче тежка техника навлиза както в коритото на реката, така и в земеделски земи, собственост на частни лица. Без допълнителни договори, без каквито и да е разрешителни, те унищожават хиляди декари обработваеми земи. Самата зона около реката е обявена през март тази година като защитена зона по “Натура 2000” , което категорично забранява навлизането на техника там.

Хората са сигнализирали многократно Басейнова дирекция, Министерство на околната среда и водите, Регионалната инспекция по околната среда, Министерство на енергетиката и общините. До момента нито една институция не обръща внимание на сигналите им.

Концесия унищожава река и хиляди декари земеделски земи
Какво видяхме на място?

Екипът ни посети село Ръжево Конаре и земеделските земи край река Стряма. На място се натъкнахме на тежка техника, а в една от машините открихме и служител, нает от “Хидробетон” АД да изгради път през реката. На въпрос има ли разрешително, той обясни, че не знае. Интересно как би отговорил на същия въпрос, но зададен от проверяващи.

Концесия унищожава река и хиляди декари земеделски земи (РЕПОРТАЖ)

В базата на “Водстрой” също чухме основно “не знам” като отговор на въпросите си. Въпреки че един от служителите се представи като шеф, той не успя да обясни има ли разрешителни за работа с тежка техника в зоната, или не.

Призивът към институциите

Въпреки огромните финансови интереси от подобни проекти, е крайно време да се обърне внимание на проблема. Ако унищожаването на природата продължи, след години ще трябва да дишаме с противогази. Хора остават без прехрана заради унищожените земеделски земи. Това е катастрофа във всеки смисъл на думата.

Ще потърсим всички отговорни институции и се надяваме скоро проблемът да бъде решен! Дотогава очакваме сигналите ви за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com и на телефон *3333.

Концесия унищожава река и хиляди декари земеделски земи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции