<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Роми си купув...

Копие на Панагюрското съкровище е задържано в Дубай, незаконно внесено от членове на българска делегация

29 Септември 2021
0 985

На 27 септември на летището в Дубай е задържано копие на Панагюрското съкровище, съобщава Дневник.

Копие на Панагюрското съкровище е задържано в Дубай, незаконно внесено от членове на българска делегация
снимка БулФото

Митнически служители са разпитали членове на българската делегация на “Експо 2020”, които са пренасяли в ръчните си багажи реплика на Панагюрското златно съкровище.

Изложението трябваше да отвори през октомври миналата година, но заради пандемията бе отложено с година и се очаква да започне в началото на следващия месец.

Откриха златно монетно съкровище в Девня (снимки)

Твърди се, че за произхода на предметите имало само писмо, в което пише, че те не са оригинал и културна ценност.

Митниците на ОАЕ са освободили делегацията след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство. На практика е налице незаконен внос на 6 кг злато.

От Министерството на икономиката коментираха, че отговорността е на фирмата, която организира българското представяне на изложението. А договорът е сключен при кабинета на Борисов, когато на поста министър е Емил Караниколов.

Задържаните в Дубай не са служители на ведомството, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка за организиране представянето на България на “ЕКСПО 2020”. Това е ДЗЗД “България ЕКСПО 2020”.

По договор дружеството трябва да осигури цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на България в изложението.

Копие на Панагюрското съкровище е задържано в Дубай, незаконно внесено от членове на българска делегация
снимка Булфото

Министерството на икономиката уточнява, че документите за износ на съкровищата е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител.

Изумителната история на Преславското съкровище

Допълва се, че подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването. Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя с всички законови възможности”. От съобщението се разбира, че става дума и за Варненското златно съкровище.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции