<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128001" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стотици укра...

Кой гласува против ремонта на военна техника от Украйна в България?

05 Май 2022
0 1813

Кой гласува против ремонта на военна техника от Украйна в България? Отговор дава материал на Булевард България.

Парламентът одобри подкрепата за Украйна чрез ремонт на тяхна бойна техника с 200 гласа “за”, включително със съгласието на повечето депутати от БСП. 

Разпечатката от гласуването по тази точка обаче показва интересни колебания в редиците не само на управляващата коалиция, но и на ГЕРБ. 

Срещу предоставянето на каквото и да било военно сътрудничество от българска страна с Украйна са всички депутати от “Възраждане” – без изненада. 

“Против” обаче са гласували и трима представители на “Има такъв народ”, БСП и “Продължаваме промяната”. 

Това са Андрей Чорбанов (ИТН), Владимир Маринов (БСП) и Юрий Козлов (ПП). 

Владимир Маринов е представител на АБВ в коалицията “БСП за България”. Според биографията му – той е завършил “Мениджмънт” в Московския държавен институт по международен мениджмънт. Бил е зам.-областен управител на Пловдив между 2015-2016 г., по-късно е зам.-кмет на община Родопи. 

Юрий Козлов също е руски възпитаник. Той е завършил руска филология, като е специализирал в института “Пушкин” в Москва и в института “Херцен” в тогавашния Ленинград.

Козлов е зам.-председател на групата за приятелство на България с Русия в 47 НС

За сметка на това – четирима депутати от “Продължаваме промяната” са се отделили от общото гласуване на групата си. Те подкрепят предложението на “Демократична България” за предоставяне на военна помощ на Украйна с широк мандат. В него се включва и въоръжениеи боеприпаси. Сред тези депутати е председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев и депутатите Александър Дунчев, Младен Запрянов и Настимир Ананиев

Обратно към решението за ремонта на военна техника – прави впечатление, че друг представител на партията на Слави Трифонов е гласувал с “въздържал се”. Това е д-р Силви Кирилов, бивш директор на Александровска болница. Той през 2021 г. беше номиниран за здравен министър от ИТН в един от несъстоялите се кабинети с техен мандат. 

Кой гласува против ремонта на военна техника от Украйна в България?

Депутатите гласуваха помощта за Украйна (видео)

Няколко депутати от различни групи са участвали в предходните гласувания в пленарната зала преди окончателното решение за военната помощ за Украйна. Те обаче не са участвали в него.

Сред тях са Антония Димитрова, Йордан Маджунков, Константин Бачийски от “Продължаваме промяната”. Кирил Ананиев, Иван Тотев, Росица Кирова от ГЕРБ. Пламен Абровски от ИТН, Румен Гечев от БСП и др. Не е ясно какви са мотивите им да не се включат във вота нито със “за”, нито с “против”, нито с “въздържал се”. 

Росица Кирова – зам.-председател на 47 НС от квотата на ГЕРБ – заемаше мястото си на председателската трибуна по време на гласуването.

Делян Пеевски (ДПС) е отсъствал през целия ден, в който се решаваше как България ще подпомогне Украйна. 

Гласуването на предложението на “Демократична България” за предоставяне на военна помощ на страната е довело до вот “против” сред четирима души от “Продължаваме промяната” и 8 души от ИТН. Но мнозинствата в техните групи са се въздържали. 

Срещу военната помощ за Украйна, предложена от ДБ, са гласували Богомил Петков, Константин Бачийски, Росен Костурков и Юрий Козлов (ПП), както и Виктория Василева, Георги Георгиев, Иван Клисурски, Момчил Иванов, Николай Радулов, Пламен Абровски, Силви Кирилов и Тихомир Тенев (ИТН). 

Кой гласува против ремонта на военна техника от Украйна в България?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции