<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110021" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой и защо пр...

Край на масовите гърмежи от фойерверки и пиратки в София

29 Ноември 2021
0 1473

Председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев представи промени, които засягат използването на пиротехнически средства на територията на Столична община, съобщава NOVA.

Целта е да създадем порядък, който е необходим в съвременното общество, заяви той. По негови думи има множество сигнали и оплаквания от живущи в различни квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието.

Няма да се забраняват или отменят новогодишните празненства, успокои Георгиев.

Край на масовите гърмежи от фойерверки и пиратки в София

“Въвеждаме нов ред за използването на пиротехнически изделия. Няма да се забраняват продукти от най-безопасната категория – тип бенгалски огън, например. Занапред ще се забрани да се пускат фойерверки в междублоковите пространства. Няма да може да се гърмят близо до болници, социални домове и детски градини”, обясни още той.

Контролни органи по наредбата ще бъдат МВР. Столичен инспекторат също ще има ангажимент за контролиране на “гърмежите”.

Какви са глобите

Глобите, които ще се налагат за нарушения, са от 500 до 2000 лв. за физически лица. И от 3000 до 10 000 лв. за фирми. Районните администрации ще трябва на сайтовете си предварително да обявяват къде и кога ще има „гърмежи”, съобщи още Георгиев.

Предстои промените в Наредбата за използването на пиротехнически средства на територията на Столична община да бъдат представени на обществено обсъждане. До приемане ще се стигне вероятно през януари 2022 година.

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции