<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145184" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стана ясно ка...

Крум Зарков праща на Конституционния съд суперправомощията на главния прокурор (видео)

21 Септември 2022
0 67

“Министерският съвет взе решение да изпрати до Конституционния съд искане за задължително тълкуване на основния закон, свързано с правомощията на главния прокурор. Това обяви правосъдният министър Крум Зарков след заседанието на Министерски съвет, цитиран от Клуб Z

“Това е нещо, което аз обявих, като встъпих в длъжност. Според нас е налице прекомерно разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на властта, което е в разрез с разделението на властите”, каза още той.

Петков: С този главен прокурор всеки арест на Борисов ще е незаконен

Както е известно, той иска да се тъкуват две разпоредби на Конституцията – чл. 126 и 127, които казват, че главният прокурор ръководи методически и упражнява надзор за законност върху действията на всички прокурори. А те на свой ред общо следят за законността в държавата.

Крум Зарков праща на Конституционния съд суперправомощията на главния прокурор (видео)

Въпросът е формулиран така:

“Систематичното тълкуване на чл. 126, ал. 2 във връзка. с чл. 127 от Конституцията допуска ли главният прокурор, осъществявайки надзор за законност върху дейността на прокурорите, да им възлага извършването на проверки за спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива?”.

Какви още законопроекти готви Министерски съвет, прочетете тук.

Крум Зарков праща на Конституционния съд суперправомощията на главния прокурор

Видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции