<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114555" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Общинската д�...

Кучетата могат да разпознават различни езици

11 Януари 2022
0 253

Кучетата могат да разпознават различни езици.

Унгарски учени са изследвали мозъчната активност на 18 кучета и са публикували проучването си в научния журнал NeuroImage.

Домашните любимци били обучени да лежат спокойно във функционален скенер за магнитен резонанс (fMRI), докато учените следели и записвали тяхната мозъчна активност. По-голямата част от участниците в изследването (16 кучета) идвали от унгароговорещи семейства. Останалите 2 – от испаноговорещи.

Кучетата могат да разпознават различни езици
Unsplash

По време на изследването домашните любимци слушали откъси от „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери на испански и унгарски. Пуснати са и записи на редица несъщестуващи думи.

Проучването имало за цел да разбере как мозъкът реагира при позната и непозната реч. Както и стандарни и измислени думи.

Смело куче се изправи срещу масивно кенгуру в опит да защити стопанина си (видео)

Резултатите показали различна активност във вторична слухова кора, което значи, че „отделните региони на кората поддържат откриване на естествена реч и езиково представяне в мозъка на кучето“. Учените установили активност в различни зони, когато животното чуе непозната реч.

Кучетата могат да разпознават различни езици
Unsplash

По-възрастните кучета се справят по-добре в разпознаването на различни езици. Предполага се, че това е благодарение на по-дългото им излагане на човешка реч.

“В по-ранни проучвания открихме, че не само как говорим, но и какво говорим е от значение. Разбрахме, че някои думи се разбират без значение от интонацията. Вълнуващо е да можем да отговорим на въпроса дали годините на опитомяване на кучетата ги е научило да обработват речта ни”, казват учените пред NBC News.

Източници: BNR, CNN, NBC News

Снимки: Unsplash

Кучетата могат да разпознават различни езици.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции