<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134289" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Лидерът на опозицията в РСМ: Българите трябва да ни коленичат

19 Юни 2022
1 4137

Лидерът на опозицията в РСМ: Българите трябва да ни коленичат – това е заявил председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски по време на митинга, организиран от партията под надслов “Твърде много е” с основно искане – оставка на правителството на Димитър Ковачевски и предсрочни избори, съобщава Dir.bg.

“Цели 5 години чакаме дата за преговори, предадоха ни и все още сме в чакалнята на ЕС- 22 години чакаме. Заради погрешната политическа стратегия се взима бъдещето на тези млади хора пред мен. Kато продължение на тази политическа агресия, която се извършва върху нас, пристигна и предложението, което от правителството твърдят, че нито са виждали, нито са чували за него. Това е капитулация – българизация на (Република Северна) Македония или дипломатически нокаут”, каза Мицкоски.

Неговият прочит на предложението на френското председателство е, че дата за преговори за страната няма да има, докато не бъде отворена конституцията, за да бъдат изпълнени “исканията на София”. Tова, което до вчера е било проблем за Република Северна Македония със София, сега става проблем на страната с Брюксел.

Мицкоски призова премиера Ковачевски да откаже това предложение.

“За да е ясно: 80 депутати, или две трети (от депутатите в парламента) променят конституцията. Зависи от ВМРО-ДПМНЕ и докато съм председател, конституцията няма да се променя. Българските искания няма да са част от нея”, каза Мицкоски. Той допълни, че нито той, нито ВМРО-ДПМНЕ ще приеме договор против националните интереси и унижаващ страната. “Ако правителството реши да го внесе в парламента, тогава бъдещето правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма да изпълнява нито една точка от този договор.”

Лидерът на опозицията в РСМ: Българите трябва да ни коленичат

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се обърна към България: “Вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате, вие ни спирате и отдалечавате двата народа. Това ли са добросъседски отношения? Вместо да дойдете в Скопие и да коленичите, за да се извините за злодеянията, които сте направили срещу този народ по време на фашистката окупация във Втората световна война, вие искате да ретуширате историята ни. Това не са европейски ценности и това няма нищо общо с Европа. Това е нещото, което мъчи всеки от нас.”Снимка: ФБ профила на Християн Мицкоски

Той заяви, че ако не бъде постигнато споразумение с управляващите за предсрочни избори, ВМРО-ДПМНЕ ще влезе във фаза на пълна блокада на парламента. Но и блокада на институциите, както и протести в градовете. “Народът дойде, за да си вземе това, което заслужава – свободата. Твърде много е. Разкажете истината за хората, които дадоха много в името на обещанията за някакво светло бъдеще, а не получи нищо. Властта удари по стандарта, икономиката и перспективата на тези млади хора пред мен. Няма да ви разочаровам. Вие сте моята сила и няма да ви разочаровам”, заяви Мицкоски.Снимка: ФБ профила на Християн Мицкоски

Митингът, който опозицията обяви преди месец, се проведе пред сградата на правителството. Там за утре е обявена среща на коалиционните партньори на управляващата СДСМ.

Лидерът на опозицията в РСМ: Българите трябва да ни коленичат

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции