<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106137" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски двойни...

Локдаун само за неваксинираните?

03 Ноември 2021
0 957

Канцлерката Меркел е обявила на среща с ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС) “силни ограничения за неваксинираните”, пише Дойче веле.

Локдаун само за неваксинираните?

Според новинарските портали NTV и T-online Меркел е особено разтревожена от експоненциалния прираст на инфекциите в страната.

Впоследствие беше заявено, че позицията на Меркел не е била правилно отразена. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан обяснил по време на срещата, че ограниченията за неваксинирани са правно допустими още отсега, а Меркел просто била кимнала утвърдително с глава. Това съобщават източници, цитирани от вестник “Ди Велт”.

Ежедневни тестове и нови ограничения

Цитирано е изказване на министър Шпан, според което, не е изключено да се въведат ежедневни тестове на работното място за всички, които не са ваксинирани. Ограниченията можели да са дори по-сериозни от модела, при който се допускат само ваксинирани и преболедували.

Германия е напът да отмени епидемичната ситуация, благодарение на ваксините

Агенция ДПА пък разполага с текста на проектодокумент на Федерацията за мерките през есента и зимата. В него е предвидено персоналът на старческите и социални домове да бъде задължен да се тества поне два пъти седмично, независимо от това дали е ваксиниран или не. Тестове ще се изискват и от посетителите на тези домове.

Вече от доста дни силно растат новите инфекции с коронавирус, а интензивните отделениясе пълнят от пациенти с тежка форма на Covid-19. С оглед на това развитие няколко германски провинции затегнаха мерките срещу пандемията.

Локдаун само за неваксинираните?

Най-сурови те са в Саксония, където в ресторантите и заведенията, както и на масови мероприятия ще се допускат само ваксинирани и преболедували.

В Бавария днес също се обсъждат по-строги ограничения – министър-председателят Маркус Зьодер предлага достъпът до публични мероприятия да е само за ваксинирани и преболедували.

Мерки от няколко дни въведе и провинция Баден-Вюртемберг. Който иска да влезе в киносалон, да посети плувен басейн, музей или ресторант, трябва да е ваксиниран, преболедувал или да представи ПСР-тест.

Бустерни ваксинации?

На този фон с нова скорост се разгоря дебатът за опреснителните ваксинации с т.нар. бустерни дози.

Здравният министър Йенс Шпан настоява за бустерни ваксинации на почти всички възрастови групи, докато шефът на Сдружението на здравно-осигурителните каси Андреас Гасен смята, че правителството игнорира препоръката на Постоянната имунизационна комисия.

Локдаун само за неваксинираните?

Според нея е необходимо допълнителна доза от ваксината да получат само хората над 70 години, както и рисковите групи пациенти.

Здравните министри на германските провинции ще обсъдят ситуацията с пандемията в четвъртък и петък. На тези заседания ще се решава и това какви мерки да се приемат след 24 ноември – датата, на която изтича действащата сега епидемична обстановка.

Локдаун само за неваксинираните?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции