<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134263" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин няма ни...

Лятна Covid-19 вълна в България и Европа?

18 Юни 2022
0 1580

Лятна Covid-19 вълна в България и Европа? За такава говорят все повече здравни експерти на Стария континент, съобщава bTV.

На този етап скок в случаите не се отчита. По-заразните подварианти все още не са установени у нас.

За тях се знае, че те имат способност да избягват имунитета – особено когато той е отслабнал с течение на времето.

В България колективен имунитет чрез ваксинация така и не беше постигнат. Под 30% от хората са със завършен ваксинационен курс. Едва 11% пък са си поставили подсилваща доза.

Преди месец Павлина и дъщеря ѝ се заразяват с коронавирус въпреки мерките, които спазват. Ваксинирана е, затова не е очаквала да се срещне с вируса точно когато случаите намаляват.

Нейният лекар д-р Даскалова потвърждава – пандемията не е приключила.

„Болни пациенти има. Те са едно постоянно ниво през последните седмици. Включително днес имаме едно семейство с двумесечното им бебенце. На практика намалява тестването, което остава тази болест в скрития диапазон“, коментира тя.

Лятна Covid-19 вълна в България и Европа?

ЕС удължи с още една година европейските Covid сертификати

През есента случаите вероятно ще скочат, прогнозират експерти.

„Ние не сме изолирани, не правим изключение. С леко закъснение всички подварианти навлизат и ще се случи това, което се случва в Западна Европа. Като клинично протичане това си е „Омикрон“, който протича по-леко от предишните варианти“, обясни проф. Ива Христова.

Обсъжда се и необходимостта от четвърта доза за рисковите групи и у нас.

От здравното министерство заявиха, че се очакват становищата на експертните съвети. Ако те са положителни, ще бъдат определени рисковите групи, които подлежат на втора подсилваща доза.

Европейската агенция по лекарствата засега смята, че той може да се прилага при възрастни над 80 години.

Как се развива Covid-19 в Европа?

Великобритания, Португалия, Германия, Австрия, Франция, Словения и съседна Гърция, съобщават за тенденция за повече инфектирани с коронавирус.

Като вероятни причини се посочват отпадането на много мерки и лесното разпространението на мутацията ВА.5 на варианта “Омикрон”.

Лятна Covid-19 вълна в България и Европа?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции