<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104575" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Испанската п...

Люксембург първа в Европа легализира отглеждането и употребата на канабис

22 Октомври 2021
0 719

На възрастните в Люксембург ще бъде разрешено да отглеждат до четири растения канабис в домовете или градините си. Така страната се превъра в първата в Европа, която легализира производството и употребата на наркотика.

Люксембург първа в Европа легализира отглеждането и употребата на канабис

Според новите разпоредби търговията със семена също ще бъде разрешена без ограничения за количеството или нивата на тетрахидроканабинол (THC), основната психоактивно вещество.

Семената ще могат да се купуват в магазините, както и онлайн.

Властите също възнамеряват да позволят вътрешното производство на семена за търговски цели.

Гражданите на и над 18 години ще могат да отглеждат канабис за лична уотреба само на постоянния си адрес, на закрито или на открито, на балкон, тераса или градина.

Остава законовата забрана за консумация и транспортиране на канабис или продукти от канабис на обществени места. А търговията с чист канабис (за разлика от търговията със семена) остава забранена.

Люксембург първа в Европа легализира отглеждането и употребата на канабис

При смекчаване на закона обаче консумацията и транспортирането на до 3 грама канабис вече ще се квалифицира като дребно престъпление.

По този начин държавата ще се опита да държи потребителите далеч от незаконния пазар.

Хотел в Слънчев бряг се е преквалифицирал в… оранжерия за канабис (снимки)

Планира се създаането на система, която да регулира производство и дистрибуцията на растението, за да се гарантира качеството на продукта. Приходите от продажби ще бъдат инвестирани в дейности предимно за превенция на пристрастяването, казват правителствени източници.

Общата рамка за преразглеждане на закона беше договорена преди две години в коалиционно споразумение между либералите, социалдемократите и зелените.

Къде другаде е разрешено?

Люксембург ще се присъедини към Канада, Уругвай и 11 щата на САЩ, които нарущават конвенцията на ООН за контрол на наркотичните вещества. Конвенцията задължава подписалите се да ограничат само за медицински цели производството, вноса, търговията и притежаването на наркотици, включително канабис.

Уругвай стана първата страна в света, която създаде легален национален пазар на марихуана през 2013 г., а Канада последва примера ѝ през 2018 г.

Люксембург първа в Европа легализира отглеждането и употребата на канабис

В Нидерландия, страната, която най-много се свързва с употребата на психотропното вещество, използването му за развлечение, притежание и търговия са технически незаконни.

Узакониха домашното отглеждане на канабис в Италия

Страната обаче провежда “политика на толерантност” или gedoogbeleid, съгласно която използването на трева за развлечение до голяма степен не прекрачва установените границите.

Люксембург първи в Европа легализира отглеждането и употребата на канабис

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции