<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143980" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна прод...

МААЕ иска Русия да се оттегли от Запорожката АЕЦ

12 Септември 2022
0 126

МААЕ иска Русия да се оттегли от Запорожката АЕЦ. За това настоява проект на резолюция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). До него има достъп Ройтерс.

АЕЦ “Запорожие” изцяло спря работа

МААЕ иска Русия да се оттегли от Запорожката АЕЦ

Автори на проекта са Канада и Полша и той ще бъде разгледан от Борда на директорите на базираната във Виена организация.

Тази резолюция е изпратена за съгласуване до 35-те държави, които са в Борда на МААЕ. Тя е изготвена след визитата на генералния директор Рафаел Мариано Гроси в Украйна. Той водеше мисията от експерти на агенцията в Запорожката АЕЦ. В доклада след проверката от агенцията настояха за “зона за сигурност” около централата.

Ситуацията

Украйна не е член на Борда на директорите на агенцията.

През март МААЕ изготви резолюция с подобно съдържание, на която се противопоставиха Китай и Русия. Сега формулировката е подобна. От агенцията са посочили, че Бордът “осъжда постоянните насилствени действия на Руската федерация срещу ядрени съоръжения в Украйна. Включително и продължаващото присъствие на руските сили и служители на “Росатом” в Запорожката АЕЦ”, допълва Ройтерс.

Според агенцията документът призовава още Русия “незабавно да прекрати всички действия срещу Запорожката АЕЦ и всяко друго ядрено съоръжение в Украйна”. Както и за връщане на ядрените съоръжения в рамките на международно признатите граници на Украйна в ръцете на “компетентните органи”.

Запорожката АЕЦ е най-голямата ядрена централа в Европа с общо шест реактора. От началото на март тя е окупирана от руските военни, но в нея още работят служителите на украинския оператор “Енергоатом”.

МААЕ иска Русия да се оттегли от Запорожката АЕЦ

Източник: Инвестор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции