<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153726" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Служебният п...

Марк Рюте през май: Кирил Петков се бори с корупцията и ще бъдем добри партньори (видео)

04 Декември 2022
0 1210

Марк Рюте през май: Кирил Петков се бори с корупцията и ще бъдем добри партньори. Това заяви тогава нидерландският премиер след срещата си с бившия премиер и лидер на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

“Аз казах на моя екип, това е нов премиер, който се бори с корупцията, модернизира страната, ще бъдем партньори в толкова много области…”, заяви Рюте тогава.

Месеци по-късно именно той се обяви против приемането на България в Шенген. По думите на Марк Рюте решението за блокиране на българското присъединяване не е политическо, а се основава на факти. Външният министър Вопке Хукстра пък добави, че е “твърде рано” за промяна на тази позиция по отношение на България.

Разширяването на Шенгенското пространство с България, Румъния и Хърватия е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември.

Марк Рюте през май: Кирил Петков се бори с корупцията и ще бъдем добри партньори (видео)

Марк Рюте обеща в България да бъдат изпратени изтребители Ф-35 заради руската заплаха

На нея министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Дори една държава да е против, България няма да получи разрешение.

Формално България е изпълнила всички условия, за да бъде приета в пространството за безвизово пътуване и падане на границите в зоната. Освен Нидерландия, Австрия също е против приемането на България, като е възможно противопоставяне и от страна на Швеция.

На 16 ноември Европейската комисия призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне. По този начин да позволи на трите балкански страни да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

След това българският парламент също прие декларация, с която призовава страните членки на ЕС да подкрепят присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

Марк Рюте през май: Кирил Петков се бори с корупцията и ще бъдем добри партньори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции