<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106545" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кацаров: Над 2...

Съдът масово отменя санкциите за нарушаване на Covid мерките

06 Ноември 2021
0 2155

Наложените глоби за нарушаване на противоепидемичните мерки срещу Covid-19 масово са отменяни от районните съдилища у нас, пише в. “Сега”.

Mасово съдът отменя санкциите за нарушение на Covid мерките
снимка БулФото

Това сочи доклад на Българския институт за правни инициативи. Прегледът на извадката от 300 такива дела показва, че първоинстанционните съдилища са отменили с различни мотиви 216 глоби. А са потвърдили само 82 от наложените от контролните органи санкции.

Протестиращи срещу мерките нахлуха в столичен мол (видео)

В условията на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка в страната, бяха издадени редица заповеди от министъра на здравеопазването.

Те включваха задължения за носене на маска на открито и в закрити обществени пространства, забрани за посещения на паркове, градски градини, детски и спортни площадки, и други.

Контролът по изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването бе възложен приоритетно на органите на МВР, държавните здравни инспектори и длъжностни лица, определени от кметовете на общините.

Налаганите глоби при нарушение на мерките бяха в размер на 300 лв. за физически лица. Като през 2020 г. бяха издадени над 23 хиляди такива акта от полицията.

Основните мотиви, с които първоинстанционните съдилища отменят глобите, са допуснати съществени процесуални нарушения, неправилна квалификация на деянието, личността на нарушителя и съображения за маловажност на случая с оглед на конкретни обстоятелства.

Mасово съдът отменя санкциите за нарушение на Covid мерките
снимка БулФото

 Съдът обръща внимание и на други аспекти, свързани с правата на гражданите. Отчитат се затрудненията при спазване на мерките поради многобройните и разнопосочни актове за въвеждането им, както и изменението и отмяната на правилата за носене на маски. 

Mасово съдът отменя санкциите за нарушение на Covid мерките

Източник: в. “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции