<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114804" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В пандемия: Rol...

Масово у нас се карат стари коли на над 13 години

12 Януари 2022
39 2870

Масово краме стари коли на над 13 г., които значително замърсяват въздуха, пише Dir.bg.

1 441 248 автомобила вече имат екостикер с чип. Това са близо половината от около 3-те милиона моторни превозни средства, които подлежат на технически преглед, според данни на “Автомобилна администрация” към 31 декември 2021 г.

480 529 автомобила, минали на преглад, са получили първа екогрупа (б.р. – това са колите, които отделят най-много вредни газове).

Във втора екогрупа попадат 173 802 автомобила, в трета са 461 345, а в четвърта група – 170 896.

Най-малко са електрическите коли – 2192, които са в пета група, които са с нулеви вредни емисии.

Масово у нас се карат стари коли на над 13 години
Булфото

По тези сметки излиза, че 30% от автомобилите, минали на технически преглед, са стари – първата им регистрация е направена между 1992 и 1996 г. Тези от втора и трета група също са стари, а така излиза, че близо 85% от автомобилте са над 13 години.

С въвеждането на стикерите общините вече могат да определят зони, в които коли с ниска екокатегория, да не могат да влизат. Към момента нито една българска община още не е въвела такава зона.

В София има изготвен проект за наредба, но още не е гласувана в столичния общински съвет.

Отпадат ли екостикерите?

Интересно е да се отбележи, че още преди да е изцяло въведена тази мярка срещу замърсяването в градовете, се заговори за спиране на екостикерите.

Обсъждат отпадане на екостикерите за автомобилите (видео)

Също така вероятно ще отпадне и контролния талон за шофьорите, което бе предложение на “Да, България”. Сега предложенията се подкрепят от новия министър на електронното управление Божидар Божанов. Мярката цели намаляване на административната тежест.

Според министъра синия талон не е нужен и цялата информация я има в системата на МВР. Шофьорите ще могат да проверяват колко дължат при наличие на фиш, а не както в момента само да знаят, че имат невръчен документ. Също така ще може да се заплаща и онлайн.

Масово у нас се карат стари коли на над 13 години

“Оценка на системата може да бъде направена, когато всички превозни средства минат по веднъж на технически преглед (следователно поне след една година от въвеждане на новия стикер) и общините започнат да въвеждат забрани за влизане на МПС от определени групи в зони с ниски емисии на вредни вещества на тяхна територия.

Също така ефект от новите стикери може да се търси след свързване на средствата за измерване в техническите пунктове с информационната система на ИААА. Вече започна процеса по свързването им.

Държавата не е изразходвала публични средства за изграждането на тази система и въвеждането на новите стикери”, съобщиха от ИА “Автомобилна администрация”.

Масово у нас се карат коли на над 13 години

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции