<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146417" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: При 99,03% обраб...

Медиите в чужбина: Нищо положително не чака България след тези избори

03 Октомври 2022
0 7608

Медиите в чужбина: Нищо положително не чака България след тези избори. В някои от тях дори се отправят предупреждения какво да се избягва за следващия вот за депутати, пише Дневник.

Кас Муде, известен изследовател на популизма, партиите и политическите процеси в Европа, написа в “Туитър”:

“България проведе четвърти избори за две години, само за да върне корумпираната ГЕРБ-СДС с Бойко Борисов. Отново имплозия удари партия, изградена заради една личност (бел.ред. – не е посочено коя, но вероятно се има предвид “Има такъв народ”, която към този момент е под прага за попадане в парламента). Коалициите се доказаха като нестабилни. Единственият въпрос е кога ще са следващите избори – през 2023 г. или 2024 г.”.

Медиите в чужбина: Нищо положително не чака България след тези избори

При 99,03% обработени протоколи в ЦИК: 7 партии влизат в следващия парламент

Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) разпространи коментара на своя зам.-директор и ръководител на софийския офис на организацията Весела Чернева (външнополитически съветник на Кирил Петков, докато беше премиер):

 • “Вотът в България може да произведе два типа коалиции: антикорупционна, в която ГЕРБ с Бойко Брисов начело няма да намери място, или геополитическа коалиция на центристки партии, възможна само, ако Борисов напусне поста на председател на партията си. Третият вариант е предвождана от ГЕРБ “коалиция на задкулисието”. Тя носи рискове за репутацията на основната политическа сила, която е и член на Европейската народна партия.
 • Сценарият без възможна коалиция ще подкопае парламентарната демокрация в България и допълнително ще наклони везните към проруския президент Румен Радев.
 • Енергийната сигурност ще продължи да оказва натиск, предвид високата енергийна зависимост от Русия. Кой ще е на власт ще се отрази също на това как страната ще се справи с рецесията и инфлацията.”

Останалите тези, които се завъртяха в новинарсските агенции и в издания като “Политико”, Би Би Си, “Ройтерс”, Агенция “Франс прес”, “Ал “Джазира”, “Евронюз” и др, изглеждат обобщено така:

 1. Предстоят блокиран парламент или предсрочни избори.
 2. И в двата случая няма как България да приеме еврото от 1 януари 2024 г.
 3. Борисов е “токсичен” заради корупцията в неговото управление и е почти невъзможно да сглоби коалиция.
 4. Вотът се състоя при променени спрямо миналия ноември приоритета на избирателите. Заради икономическата криза и войната хората искат предвидимост и стабилност – поне за предстоящата зима.
 5. Който от политиците не е усетил тази промяна ще бъде наказан от избирателите на следващите избори.
 6. С “Има такъв народ” в парламента темата за преминаване към полупрезидентска република няма да изчезне.
 7. Президентът Румен Радев остава фактор в политиката, възползващ се от това и ухажващ по няколко партии да останат в управлението, като кани техни представители в служебните правителства.
 8. България навлиза в слизаща надолу спирала на политическа нестабилност, раздробена политическа сцена и чести избори, подобно на ситуацията в Израел в момента.

Медиите в чужбина: Нищо положително не чака България след тези избори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции