<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145677" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отмъщението ...

Meta е разбила руска пропагандна мрежа, насочена към Европа

27 Септември 2022
0 157

Meta е разбила руска пропагандна мрежа, насочена към Европа, пише Mediapool.

Широкомащабната мрежа за дезинформация, оперираща от Русия, се е опитала да използва стотици фалшиви акаунти и десетки мними новинарски сайтове, за да разпространява гледната точка на Кремъл за руската инвазия в Украйна, съобщи компанията.

Meta е разбила руска пропагандна мрежа, насочена към Европа
Снимка: iStock

Как България се превърна в толкова лесна плячка за руската пропаганда

Мрежата е разкрита и осуетена преди да достигне до широка аудитория, обясни Meta, която притежава Instagram и Facebook.

Тя е включвала повече от 60 сайта, създадени да копират истински новинарски сайтове, включително на британския вестник “Гардиън” и на германското списание “Шпигел”. Вместо истинските новини, разпространявани от тези сайтове, фалшивите сайтове са съдържали линкове към руска пропаганда и дезинформация за Украйна. Повече от 1600 фалшиви акаунта във Facebook са били използвани за разпространяване на пропаганда в обществото в Германия, Италия, Франция, Великобритания и Украйна.

Изследователи казват, че не могат директно да свържат тази мрежа с руското правителство, но директорът на Meta по предотвратяване на заплахите Дейвид Агранович отбелязва ролята, която са изиграли руски дипломати.

Снимки: iStock

Meta е разбила руска пропагандна мрежа, насочена към Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции