<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=140327" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Буферна зона ...

Метанът стана най-скъпото автомобилно гориво у нас (видео)

09 Август 2022
0 330

Метанът стана най-скъпото автомобилно гориво у нас, предава bTV.

Комисията за защита на потребителите поиска от антимонополния орган да провери има ли картел заради сериозния скок в цените на метана. От началото на август той е поскъпнал с 25% и вече се предлага на цени до 4,66 лева. Увеличението за една година също е рекордно – 182,42%.

Вече облагат овце и крави заради метана, намериха и начин да го измерват

Метанът стана най-скъпото автомобилно гориво у нас (видео)
Снимка: iStock

Преди дни Комисията за защита на потребителите провери 22 станции и определи поскъпването като странно.

„Комисията за защита на конкуренцията, която има правомощията да провери дали случайно не става въпрос за картел или това е обусловено от някакви други фактори – работата по въпроса е в нейни ръце“, отбеляза Иван Френкев, председател на КЗП.

Браншът отрича да има картелно споразумение и обяснява скока с поскъпването на природния газ у нас.

„Същият този метан, който е добит от природния газ, преминавайки през България, в Белград струва в лева – 1,76 за килограм. А в България – 5,20 лв.  В Унгария кубикът е 66 долара за мегават часа. А при нас 151 долара за мегават час – повече от два пъти. В момента „Булгаргаз“ прекупува руски газ от посредници, които се явяват като негови доставчици“, казва Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

Източник: bTV

Метанът стана най-скъпото автомобилно гориво у нас (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции