<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120717" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ракета удари ...

Михаил Фридман, Алишер Усманов, Николай Токарев – кои са санкционираните от ЕС олигарси?

01 Март 2022
0 1048

Европейският съюз наложи строги санкции срещу 26 приближени до руския президент Владимир Путин. Голяма част от тях са олигарси, а трима са политици – говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, вицепремиерът Дмитрий Чернишенко и транспортният министър Виталий Савелиев.

ЕС замрази активите им в рамките на блока и им наложи забрана за пътуване на територията на Съюза заради руската военна инвазия в Украйна, продължаваща вече шести ден.

„Финансовото ядрено оръжие“ е задействано срещу Русия. Какво означава това

Сред лицата, засегнати от мерките, са Михаил Фридман, основател на “Алфа Груп”, и съдружникът му Петр Авен. В черния списък са Игор Сечин и Николай Токарев, изпълнителни директори на петролните компании “Роснефт” и “Транснефт”. Там е и финансистът Алишер Усманов – основен акционер в индустриалния конгломерат „Металоинвест“, посочва Булевард България.

Включването в списъка, което влиза в сила незабавно, е последната от поредица наказателни санкции, които ЕС започна да прилага миналата седмица в опит да навреди на руската икономика и да попречи на военните усилия на Путин. Мерките, наложени от западните съюзници срещу Руската централна банка, доведоха до рязък спад на рублата, както и до трескаво теглене на пари в брой от руските граждани.

Михаил Фридман, Алишер  Усманов, Николай Токарев - кои са санкционираните от ЕС олигарси?
Михаил Фридман. ТАСС
Михаил Фридман

Михаил Фридман е описан от ЕС като “висш руски финансист и сътрудник от близкото обкръжение на Путин”. В съобщението се добавя, че той “активно е подкрепял материално или финансово и се е облагодетелствал от руските ръководители, отговорни за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна”. В понеделник олигархът открито призова Путин да спре войната в съседната страна.

Неговата банка – Алфа-Банк, вече е обект на санкции от страна на ЕС за емитиране на облигации, акции и заеми, а САЩ са ѝ наложили ограничения за дълг и акции.

Междувременно съдружникът на Фридман – Петр Авен, е описван като един от “най-близките олигарси” на президента.

Фридман и Авен били „дълбоко шокирани от очевидно неверните твърдения, които имат за цел да оправдаят основанието, на което са санкционирани”, заявиха от LetterOne – базираната в Лондон компания за частен капитал, чийто основател е Фридман.

Вижте кои са десетимата най-богати руснаци, според класацията на “Форбс” (снимки)

“Те ще се борят срещу тази несправедливост с всички сили – за себе си и за десетките хиляди служители в Обединеното кралство и Европа, които разчитат на тях”, заявиха още от LetterOne, цитирани от Financial Times.

Михаил Фридман, Алишер  Усманов, Николай Токарев - кои са санкционираните от ЕС олигарси?
Алишер Усманов. Picture Alliance
Генадий Тимоченко, Сергей Ролгудин, Николай Токарев

Дългогодишният приятел на Путин Генадий Тимченко, който е основател и акционер на “Волга груп”, също е в списъка на ЕС. Той е акционер в банка “Россия”, която вече е подложена на санкции, наложени от ЕС и Обединеното кралство.

Шефът на “Роснефт” Сечин е един от най-доверените и близки съветници на Путин, както и негов личен приятел. Той е поддържал ежедневен контакт с президента и е получавал финансови облаги и “важни задачи в замяна на подчинение и лоялност”. 

Сечин вече е обект на забрана за пътуване и замразяване на активи от страна на САЩ, същото въжи и за сина му.

Токарев – главен изпълнителен директор на руската компания за нефтопроводи и газопроводи “Транснефт”, е служил заедно с Путин в КГБ и според ЕС е “един от държавните олигарси, които поеха контрола върху големи държавни активи в началото на 20 век (когато Путин консолидира властта) и които работят в тясно партньорство с руската държава”. 

В списъка е още Сергей Ролдугин, наричан “портфейлът на Путин”, който държи активите си в банка “Россия”. Виолончелистът се познава с руския президент още от младежките си години в Санкт Петербург и е запознал държавния глава с вече бившата му съпруга Людмила. Той е виолончелист, но през 2016 попадна в Panama Papers заради връзки с мрежа от компании с кешов поток от 2 милиарда долара.

Алексей Мордашов

Друг акционер и бизнесмен на “Россия”, който е в списъка на ЕС, е Алексей Мордашов, председател на стоманодобивната компания “Северстал”. Ръководи и “Севергруп”, която според ЕС контролира телевизионни станции, активно подкрепящи политиката на Москва за дестабилизиране на Украйна. Той притежава и 34% от регистрираната в Германия туристическа група Tui.

След новите санкции: Рублата се срина, петролът и природният газ рязко поскъпнаха

В понеделник “Северстал” публикува изявление от името на Мордашов в отговор на санкциите: “Никога не съм бил близък до политиката и винаги съм се фокусирал върху изграждането на икономическа стойност в компаниите, за които съм работил, както в Русия, така и в чужбина. Не разбирам как тези санкции срещу мен ще допринесат за уреждането на ужасния конфликт в Украйна”.

Председателят на международното летище в Москва Александър Пономаренко

Председателят на международното летище в Москва Александър Пономаренко е друг олигарх в списъка, който има тесни връзки с близкото обкръжение на Путин и с ръководството на анексирания през 2014 г. п-в Крим. Подобно на няколко други олигарси, Пономаренко е финансирал „дворцов комплекс, за който се смята, че се използва лично от Путин“, заявиха от ЕС.

Михаил Фридман, Алишер  Усманов, Николай Токарев &#8211; кои са санкционираните от ЕС олигарси?

Черният списък е разширен, за да включи още правителствени и военни служители. Газозастрахователната компания Sogaz, която е застраховала изграждането на железопътния мост, свързващ Кримския полуостров с Русия, е добавена към списъка на компаниите за финансови услуги, включени в мерките.

В понеделник Михаил Фридман и Олег Дерипаска станаха първите руски олигарси, които открито призоваха Путин да прекрати войната в Украйна.

“Poдeн cъм в Зaпaднa Уĸpaйнa и живяx тaм дo 17-гoдишен. Poдитeлитe ми ca yĸpaинcĸи гpaждaни и живeят в Лвoв, любимия ми гpaд“, пише Фридман към служителите си. „Дълбoĸo cъм пpивъpзaн и ĸъм yĸpaинcĸия, и към pycĸия нapoд и виждaм в ĸoнфлиĸта тpaгeдия и зa двaтa. Taзи ĸpизa щe cтpyвa живoти и щe нaвpeди нa двeтe нaции, ĸoитo ca бpaтя oт cтoтици гoдини. Дoĸaтo peшeниeтo изглeждa плaшeщo дaлeч, caмo мoгa дa ce пpиcъeдиня ĸъм oнeзи, чиeтo плaмeннo жeлaниe e ĸpъвoпpoлитиeтo дa пpиĸлючи. Cигypeн cъм, чe мoитe пapтньopи cпoдeлят мoeтo мнeниe“.

Дерипаска – основател на индустриалната група Basic Element и на руската енергийна En+ Group, заяви, че „мирът е много важен“ и призова Москва и Киев за мирни преговори.

Михаил Фридман, Алишер Усманов, Николай Токарев – кои са санкционираните от ЕС олигарси?

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции