<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134643" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Урсула фон де...

“Мини Марица-изток” ще изнася въглища в чужбина за пръв път

22 Юни 2022
0 1368

Комплексът “Мини Марица-изток” за пръв път в 70-годишната си история ще изнася въглища в чужбина. По-конкретно в Сърбия, след като е бил подписан договор със сръбска компания. А тя ще доставя българските въглища до две топлоелектрически централи в близост до Белград. Това обяви изпълнителният директор на държавното дружество Илза Чинкова, цитирана от БТА.

Договорът е до 30 април 2023 г.

БЕХ отпуска спасителен заем от 55 млн. на “Мини Марица Изток”

&#8220;Мини Марица-изток&#8221; ще изнася въглища в чужбина за пръв път

Предвижда се да бъдат продадени 1,75 млн. тона въглища. А договорената цена е с около 9% по-висока от тази, на която трите топлоцентрали в “Марица-изток” сега изкупуват въглища (87.35 лв./тон условно гориво).

Досега Сърбия е внасяла въглища от Румъния и Северна Македония.

Държавна мина поглъща и гробище, карат хората да местят мъртвите си близки (РЕПОРТАЖ)

“Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса досега беше немислима. Едва ли някога се е допускало, че е възможен техният износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на “Мини Марица-изток”. Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса “Марица-изток”. Този износ е сериозно постижение и добра перспектива”, коментира Чинкова.

&#8220;Мини Марица-изток&#8221; ще изнася въглища в чужбина за пръв път

До няколко дни се очаква първите количества да потеглят към пристанищата в Русе и Свищов. А оттам ще заминат за ТЕЦ “Никола Тесла 1” и “Никола Тесла 2”.

“Мини Марица-изток” ще изнася въглища в чужбина за пръв път

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции