<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126632" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хотелиери са ...

Министърът на туризма: 3 месеца хуманност към украинците стигат (видео)

20 Април 2022
0 1931

“След 31 май държавната подкрепа за бежанците трябва да приключи. Проявихме 3 месеца хуманност и разбиране, след което е необходимо тези хора да излязат на пазара на труда, да живеят на квартира, да плащат наем и да живеят и работят както всички останали”. Това заяви пред БНТ министърът на туризма Христо Проданов.

Той допълни, че вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. “Всички са получили средствата, които трябваше да получат. Нямаше забавяне, работим по графика, който сме заявили”.

Хотелиери са пред фалит заради неполучена помощ за бежанците

Междувременно обаче от телевизията включиха хотелиер от “Св. Константин и Елена”. Мъжът каза, че нито той, нито колегите му от курорта и от Златни пясъци са получили и един лев от държавата.

Министърът на туризма: 3 месеца хуманност към украинците стигат
Булфото
Изплащанията трябваше да са започнали още в края на март, ако съдим по думите на вицепремиера Асен Василев.

“Справихме се изключително в срок”, похвали се министърът на туризма. “Нямаме нищо по сметките. 30-40 хил. лв. разходи имам за 120 души. От 15-и чакаме като спасение парите да пристигнат, за да можем да се разплащаме с доставчиците и да си платим заплатите на персонала”, опроверга го Филчо Ставрев, собственик на хотел “Нептун” в “Св. Константин и Елена”.

Обясненията за дългия срок за изплащане, както и преди, са свързани с необходимостта “25 000 лица да бъдат проверени и сравнени с НАП, “Митници”, Агенцията по бежанците, да няма дублажи, тъй като имаме 3000 случая едно лице да фигурира в регистрацията на два хотела едновременно”.

От “Сега” уточняват, че министърът ползва данни, които се разминават без обяснение с тези от официалната статистика.

Той например говори за 25 000 лица, за които държавата плаща, докато в украинския портал са отчетени 51 291 настанени. Тези 25 000, според Проданов, са крайно нуждаещите се, предимно майки с деца. Към тях обаче смята, че “има допълнително 60 000 украинци със скъпи коли, които си плащат за хотел, имат претенции, някои си купуват имоти, почват да правят бизнес”.

На въпроси как ще пратим украинците да работят, след като не сме им осигурили място за децата в детски градини, министърът на туризма обеща държавата да помогне.

8 седмици след началото на войната обаче държавата продължава да не прави нищо за осигуряване на помещения за детски центрове.

Правителството не се е охарчило много за украинците. По думите му, за първия период държавата е изплатила 11 млн. и 100 000 на хотелиерите за бежанците. Като сумата няма да надхвърли 50 млн. до края на периода.

За сметка на това Христо Проданов посочи, че България ще претендира за компенсации от ЕС на тези разходи. В същото време елементарните нужди на бежанците от храна, вода и хигиенни материали продължават да се покриват с усилията на хиляди българи.

Министърът на туризма: 3 месеца хуманност към украинците стигат (видео)

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции