<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=188062" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 1 млрд. евро с...

Младите китайски двойки масово не искат да се женят

06 Юли 2023
0 151

Младите китайски двойки масово не искат да се женят. Този извод правят от Deutsche Welle след интервю с млади хора от китайски произход.

Джинги Хо е учителка в северната китайска провинция Шанси. Тя е на 29 години, а бракът изобщо не е в листа ѝ с приоритети. Въпреки това родителите ѝ настойчиво се опитват през последните три години да я уредят с всевъзможни непознати. Джинги обаче все още е неомъжена и не изпитва необходимост да промени това.

“Бракът е свързан със свободата. Не всеки трябва да се омъжва възможно най-скоро”, каза тя пред медията.

Младите китайски двойки масово не искат да се женят
Снимка: iStock

Младата жена обаче не е единствената на това мнение. Според доклад, публикуван през юни тази година от Министерството на гражданските въпроси на Китай, броят на браковете в страната е най-ниският от 37 години насам. Тенденцията все по-малко хора да сключват брак продължава вече от осем години. Само 6,83 милиона двойки са се венчали в азиатската страна през изминалата година.

Невероятно, но факт: Китай регистрира намаляване на населението

Данните сочат, че все повече млади хора в Китай не се поддават на обществения натиск за ранна сватба. Това важи особено за жените, родени през 1990-те и 2000-те години.

Резултатите от последното преброяване на населението в Китай илюстрират точно тази тенденция. Те сочат, че средната възраст, на която хората в страната за първи път са сключвали брак, към 2020 година е била 28,6 години. Това е с почти четири години повече, отколкото през 2010 година.

Кариера или семейство?

Много жени в Китай трябва да избират между кариера и семейство. Йе Лиу, старши преподавател в института “Лау” към Кралския колеж в Лондон, казва пред DW, че неравенството между половете в Китай остава дълбоко вкоренено на работното място. То се изразява в дискриминиращи полови квоти и оценяване на кандидатите спрямо вероятността да забременят и да излязат в майчинство.

Именно това неравенство принуждава много млади жени да избират между работата си и създаването на семейство. “Когато жените отделят повече време на образованието, те естествено отлагат сключването на брак и раждането на деца, каза Йе.

И парламентът в Китай разреши на семействата да имат по три деца

Криста, която предпочита да остане анонимна, разказва, че “бракът не е необходим”. “Сключването на брак ще се отрази на постиженията ми, особено на кариерата ми”, обяснява 25-годишната жена, която работи като ръководител на проекти в производствено предприятие в Китай.

Борба за финансова стабилност

Нивото на китайската икономика допринася за липсата на желание за сключване на брак. През 2023 година безработицата сред младите на възраст между 16 и 24 години достигна рекордните 20,8%.

Младите китайски двойки масово не искат да се женят
Снимка: iStock

Шан Шан, която също предпочита истинското ѝ име да бъде запазено в тайна, казва, че е трудно да си осигурява прехраната на сегашния трудов пазар. Стресът от намирането на работа не ѝ позволява изобщо да мисли за брак.

Сяо Ганг е софтуерен инженер и също предпочита да използва псевдоним. Той споделя, че честите съкращения в технологичния сектор го карат да работи и след приключване на работния ден от страх да не бъде уволнен.

Приятели ме канят да излизаме с момичета, а аз просто нямам енергия”, споделя той.

Демографски проблеми

Спадът на раждаемостта също върви ръка за ръка с намаляването на броя на браковете. Според “Хюман Райтс Уоч” общата раждаемост в Китай е намаляла от 2,6 раждания на жена в края на 80-те години на миналия век до 1,15 през 2021 година.

Миналата година за първи път е отбелязан спад на населението от близо 60 години. Изключение е единствено 2003 година, когато опустошителна вирусна епидемия доведе до повече смъртни случаи, отколкото раждания.

Населението на Китай спря да расте и записва най-малко раждания от 1950 г.

“Китай навлиза в тежка демографска криза и все повече се превръща в демографски застаряваща страна”, казва Дъдли Постън, почетен професор по социология в Тексаския университет A&M.

Младите китайски двойки масово не искат да се женят
Снимка: iStock

Той допълва, че средната възраст на китайското население вече е 38 години. В Индия, която според тазгодишните прогнози на ООН ще изпревари Китай като най-многолюдната страна в света, средната възраст е 28 години.

Какво прави правителството по въпроса?

Китайската асоциация за семейно планиране започна в началото на май пилотни проекти в над 20 града за предоставяне на данъчни, жилищни и образователни облекчения на семейства с две или повече деца. Мерките на правителството обаче срещат критика в социалните мрежи и малка част от младите ги намират за полезни.

“Нелепо е. Много млади хора като мен се затрудняват при намирането на работа”, казва Криста. Тя добавя, че младите едва успяват да издържат себе си финансово, камо ли да искат да създадат семейство.

Младите китайски двойки масово не искат да се женят

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции