<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123872" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бартер: Олио ...

Мними търговци предлагат евтино олио в социалните мрежи, потърпевшите са десетки (видео)

28 Март 2022
0 1668

Мними търговци предлагат евтино олио в социалните мрежи, потърпевшите са десетки. Схема идва за капак на ситуацията с покачващите се цени и опасенията от недостиг.

Промоция от 2.99 лв за бутилка олио предизвика истерия в супермаркетите в страната (видео)

Обявите за олиото се появяват в групи за продажба в социалните мрежи и в сайтове за безплатни обяви. За да получат изгодната стока, потребителите трябва да изпратят капаро или разходи за доставка и транспорт по банков път, става ясно от сигналите.

След преводите обаче търговците-фантоми спират да си вдигат телефоните и връзката прекъсва. А потребителите остават с празни ръце.

Мними търговци предлагат евтино олио в социалните мрежи, потърпевшите са десетки

„Слънчогледово олио на ниска цена и доставка до адрес в цялата страна”. Преди дни на атрактивната обява попада София Георгиева от Златоград. Офертата открива в група за пазаруване във Facebook.  

„Видяхме обява за олио на 2.70 – което беше добра цена за нас, тъй като в момента върви над 5-6 лв. И решихме да се възползваме и ние от тази обява”, разказва София Георгиева.

Според офертата: олиото се предлага в разфасовки от 1 и 10 литра. А за поръчка и доставка е оставен телефонен номер. „Обадих се на дадения номер в обявата, свързах се с някаква жена – аз исках да ми прати 2 стека олио, но тя ми каза, че количествата трябва да бъдат над 100 литра. И аз й казах – добре – ще се свържа след малко отново с вас – ако мога да намеря хора”.

София бързо успява да събере поръчки и от други семейства и звъни отново, за да закупи 136 литра олио. „Този път ми се обади мъж – и аз казах литрите, които искам. Но ми каза, че има едно условие – да преведа първо 35 лв. за превоз, за доставка до даденото място – по банков път на друго име. И ме попита след колко време мога да преведа парите. Аз им казах – от половин до един час”.

Въпреки това – плащането на част от сумата предварително, усъмнява София Георгиева. И пита за друг тип плащане, за да бъде доставено олиото.  „Помолих го – дали може заедно с доставката да платим пътните – а той каза: „Не, не. Така работим – първо да се преведат парите и да ви оформя документите за олиото”.  И аз му казах: „Аз къща ли ще купувам или просто олио – за какви документи става въпрос” и затворих”.

Тогава решава да провери търговеца на евтиното олио и във форумите в интернет. Така разбира, че реално е била само на крачка от това да стане жертва на измама. В капана на мнимите търговци обаче вече били попаднали десетки, поръчали от евтиното олио, разказва София. Дни наред след като изпращали част от сумата или такса за доставка, изгодните поръчки така и не идвали. А телефонът на търговеца вече бил изключен. 

Мними търговци предлагат евтино олио в социалните мрежи, потърпевшите са десетки

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции