<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120758" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Ще продължав...

Мобилизират бесарабските българи в Одеса (видео)

01 Март 2022
0 911

Военното положение в Украйна продължава. Напрежението обхваща и българската общност в Одеска област, където живеят хиляди наши сънародници.

През изминалата нощ в Одеса бе спокойно и не се чуха сирените за тревога. Но градът остава празен, като почти всичко е затворено, освен хранителните магазини и някои аптеки. Вместо хора, разхождащи се по улицата, има колони от автомобили напускащи града.

През последните два дни в България са влезли 2800 украински граждани (видео)

Вечерният час в Одеса започва в 19:00 ч. Тогава вече е тъмно и още в първите минути излизат мъже с автомати, които пазят от провокации. Тъй като улиците са празни, старателно се проверяват всички коли и минувачи.

Този режим на охрана продължава до 6 ч. сутринта. И тогава обаче барикадите остават. С надписи “Опасно! Мини!”.

Мобилизират бесарабските българи в Одеса

Това е реалността, в която живеят бесарабските българи.

„Много хора са без храна и пари. Обръщат се и ние помагаме. Много хора нямат храна за децата“, каза Трифон Антов, депутат от Одеска област.

„Обявена е обща мобилизация и раздават призовки на български и украински мъже. И ги карат неизвестно къде. Украйна е голяма. А ние трябва да пазим юга на Украина, на другите места си имат свои хора“, допълни той.

В Русия, а и в България: исторически комплекси, лъжи и фантазии

Валери Твърдовски, лидерът на местната организация “Българско народно събрание”, каза, че вече има организация да се помага на сънародниците ни.

„Хората са уплашени и ги караме към България и Молдова. Останалите тук ги настаняваме в хотел безплатно“, обясни Твърдовски.

Мобилизират бесарабските българи в Одеса

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции