<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142394" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новите случа...

Moderna съди Pfizer/BioNTech заради ваксините за Covid-19

26 Август 2022
0 210

Американската технологична компания Moderna съобщи, че е подала съдебен иск срещу Pfizer и BioNTech за нарушение на патент при разработването на първата ваксина срещу Covid-19, одобрена в САЩ, пише Свободна Европа.

Moderna твърди, че двете компании, които работят заедно, са копирали технология, разработена от нея години преди пандемията, съобщава Ройтерс. След обявяването на новината акциите на Pfizer паднаха с 1,4%, а на BioNTech с около 2%.

Две нови ваксини срещу варианта Омикрон излизат на пазара до дни

Moderna съди Pfizer/BioNTech заради ваксините за Covid-19
Снимка: iStock

Moderna и Pfizer/BioNTech създадоха почти по едно и също време в края на 2020 година ваксини срещу коронавируса, базирани на РНК технология.

Делото е заведено в окръжния съд на САЩ в щата Масачузетс и в окръжния съд в Дюселдорф в Германия, но няма информация каква сума за обезщетение се иска.

“Завеждаме тези дела, за да защитим иновативната РНК технологична платформа, в която сме пионери. Инвестирахме милиарди долари в нейното създаване и я патентовахме през десетилетието преди пандемията от Covid-19”, каза главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел.

Компанията, базирана в Кеймбридж, щата Масачузетс, беше новатор в технологията за създаване информационна РНК (mRNA) ваксина, създадена в началото на века. Наличието й позволи много бързо да бъде разработена ваксината срещу Covid-19.

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ даде разрешение за спешна употреба на ваксината на Pfizer/BioNTech през декември 2020 г. Седмица по-късно и на Moderna. Нейният препарат обаче тогава донесе приходи от 10,4 милиарда долара, докато този на тандема – 22 милиарда долара.

Pfizer и BioNTech вече са изправени пред множество съдебни дела от други компании. Те твърдят, че ваксината им нарушава техните патенти. Moderna също е съдена за нарушаване на патенти в Съединените щати.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Moderna съди Pfizer/BioNTech заради ваксините за Covid-19

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции