<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135653" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Завършили "Пр...

МОН: Студентите и университетите са виновни за неиздадените дипломи (РЕПОРТАЖ)

01 Юли 2022
1 2928

МОН: Студентите и университетите са виновни за неиздадените дипломи – това се разбира от позицията на зам.-министъра на образованието проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова, която разговаря с репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Завършили “Право” не получават дипломите си вече повече от година (РЕПОРТАЖ)

Сигналът

Студенти от различни випуски на двете учебни заведения са завършили специалност “Право” през 2020-2021 година. Вместо 5 години обаче, те са учили 4, възползвайки се от възможността за ускорено обучение. Самите университети са им я предлагали предвид успеха и възможностите им. След полагане на всички изпити и получаване на правоспособност за упражняване на юридическа професия обаче, студентите разбират, че от Министерството на образованието отказват да им издадат стикери, с които да легитимират дипломите им. Така се оказва, че те не могат да кандидатстват за работа като юристи, независимо че са завършили успешно семестриално и са положили необходимите изпити. Интересен факт е, че част от завършилите при същите условия са получили дипломи. Друга част обаче – не са. Няма логично обяснение за разминаването.

МОН: Студентите и университетите са виновни за неиздадените дипломи
Позицията на МОН

Според зам.-министъра на образованието проф. Ташкова университетите са извършили нарушения, позволявайки на студенти да ускоряват обучението си. Това не е допустимо според Наредбата за придобиване на правоспособност по специалност “Право”. От просветното министерство са провели срещи с деканите на правните факултети на университетите в цялата страна. По време на нея представителите на висшите учебни заведения са поели ангажимент да спазват всички законови изисквания. Въпреки това от ведомството твърдят, че неспазеното изискване за продължителност на обучението е причина студентите да не могат да се дипломират. Според проф. Ташкова студентите могат да търсят правата си по съдебен ред.

На въпрос защо някои от завършилите по същия начин са получили стикери, зам.-министърът увери, че стикери не са издавани след май 2021 година. Тя не носи отговорност за издаването им преди встъпването в длъжност на министър Николай Денков на 21 май 2021 г.

На въпрос как от МОН ще предпазят следващите студенти да попаднат в същия капан от Министерството отговарят, че е ангажимент на студентите да се съобразяват с наредбите и законите и съответно на ВУЗ-овете да ги спазват. Така МОН не поема ангажимент за издаването на дипломите на студенти в заварено положение. Не е отговорно и за контрола възпитаници на университетите да не бъдат ощетявани в бъдеще.

Ние продължаваме да следим този казус, а вие сигнализирайте на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

МОН: Студентите и университетите са виновни за неиздадените дипломи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Ванко

    01 Юли 2022

    Ти си отиваш след няколко дни....

Покажи всички Скрий

Реакции