<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121604" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Асен Василев:...

Мораториумът върху цените на тока и парното приключва на 31 март (видео)

10 Март 2022
0 932

Мораториумът върху цените на тока и парното приключва на 31 март, припомня в. Сега, цитирайки финансовия министър Асен Василев.

От думите му се разбра, че се търси механизъм тарифите на електроенергията за домакинствата да не се покачват. Цели и поскъпването на топлоенергията да не е драстично въпреки рекордно високите цени на природния газ. Специално с „Топлофикация София“ има голям проблем с това, че не си плаща дълговете и доставките към „Булгаргаз“, изтъкна Василев.

Мораториумът върху цените на тока и парното приключва на 31 март

Асен Василев: Поскъпването може и да е 0% след края на мораториума (видео)

„Към момента няма никакви индикации за намалено налягане по подаването на природен газ“. Това каза вицепремиерът, запитан дали има сигнали, че Русия може да спре или намали газовите доставки за България. Той призна, че при евентуално прекъсване на доставките на руски газ ще се търсят заместващи количества от терминалите за втечнен газ, но те ще са доста скъпи. 

На въпрос ще има ли затруднения с петрола и автогоривата Василев отговори: „И в момента “ЛУКойл” работят с 40% неруски петрол, могат да вдигнат до 100%. За момента там не очакваме проблем – освен ако Босфорът не затвори за търговски кораби. Но дори и тогава имаме количества за 90 до 120 дни, без ограничаване на потреблението“.

На фона на драстичното поскъпване и несигурността на енергийните доставки – проблеми, изискващи спешни мерки, парламентарната комисия по енергетика в сряда посвети заседанието си на обсъждането на доклад, изотвен от неправителствена организация, за възможностите България да строи вятърни електроцентрали в морето.  

Мораториумът върху цените на тока и парното приключва на 31 март

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции