<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127997" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протестиращи...

Московският патриарх е следващият в списъка със санкциите на ЕС

04 Май 2022
0 379

Европейската комисия ще предложи включването на московския патриарх Кирил в списъка на санкционираните лица. Решението е свързано с подкрепата на патриарха за военната инвазия на Русия в Украйна.  

Politico се позовава на вътрешен документ от европейската администрация. В него ръководителят на Руската православна църква е описан като “един от най-изявените поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна” и като фигура с ключова роля за разпространението на риториката на Кремъл по отношение на войната. 

“Патриарх Кирил е отговорен за подкрепата или прилагането на действия или политики, които подриват или заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността на страната”, се казва в документа.  

Предложението е част от поредния пакет със санкции на ЕС срещу Русия, в който се очаква да влезе и забрана за вноса на руски нефт до края на 2022 г.  

Московският патриарх е следващият в списъка със санкциите на ЕС

Руските олигарси олекнаха от санкциите заради войната

На 3 май папа Франциск рказа, че е провел 40-минутен разговор с руския патриарх по Zoom. В половината от времето Кирил е чел на глас руските официални оправдания за началото на войната.  

В сряда Руската православна църква се опита да опровергае свидетелствата на папа Франциск.  

Обяснява се, че патриарх Кирил действително е оправдавал руските военни действия в диалога си с главата на Католическата църква.

Източник: Булевард България 

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции