<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128893" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Булгаргаз" о...

Москва санкционира българска компания, свързана с търговия с руски газ

12 Май 2022
0 1012

Москва санкционира българска компания, свързана с търговия с руски газ, пише Дневник.

Русия наложи санкции срещу 31 компании, свързани с търговията, преноса и съхранието на руски природен газ в ЕС, Великобритания, САЩ и Швейцария в сряда. Сред тях е и българската “ВИЕЕ България ЕООД” (WIEE Bulgaria EOOD). Като собственик на капитала й е посочена “Газпром Швайц АГ”.

Според Информационната система за българските предприятия фирмата търгува на едро с твърди, течни и газообразни горива и подобни продукти.

Търговската група Wingas/WIEH/WIEE е собственик на голям пакет от договори за доставка на руски газ.

Повечето санкционирани компании са свързани с “Газпром Германия”, съобщава Ройтерс.

В началото на април германското министерство на икономиката разпореди холдинга на “Газпром Германия” да бъде прехвърлен под контрола на Федералната мрежова агенция. С нея и правата на глас за акциите на руската държавна компания. Правомощията за управление на активите на “Газпром Германия” бяха ограничени и подлежат на одобрение от Федералната мрежова агенция.

Москва санкционира българска компания, свързана с търговия с руски газ

Серия от мистериозни смъртни случаи по високите етажи на „Газпром“ (видео)

Сред санкционираните е и EuroPol GAZ SA, собственик на полската част от газопровода “Ямал-Европа”. По него тече руското синьо гориво до Полша и Германия, както и “Астора” – най-големият оператор за съхранение на газ в Европа.

Списъкът на санкционираните субекти е публикуван от руското правителство на уебсайта си в сряда. Но не уточнява вида ограничения, които им се налагат, като руските медии само посочват, че компаниите са блокирани.

Съгласно указ, издаден от президента Владимир Путин, на нито едно руско образувание не е разрешено да сключва сделки със субектите под санкции или да изпълнява задълженията си по съществуващи сделки.

Москва санкционира българска компания, свързана с търговия с руски газ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции