<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145254" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Социологичес...

Мрежата за пропаганда на ГЕРБ във Facebook: Пътят до “Баче Кики”

22 Септември 2022
0 497

Мрежата за пропаганда на ГЕРБ във Facebook: Пътят от “Да съберем 100 хил. фена на Слави Трифонов” до “Баче Кики”, пише Капитал.

19 юни, 2021 г. Facebook страницата “Да съберем 100 хил. фена на Слави Трифонов” качва негова снимка от концерт с описание “Когато правиш всичко от сърце”. По-малко от месец по-късно, дни след като партията на Трифонов печели изборите през юли, характерът на публикациите се обръща на 180 градуса и снимките вече са насочени срещу Трифонов, Румен Радев, Кирил Петков и Асен Василев. На 16 август страницата променя името си на “Да се разделим със Слави Трифонов”. Малко след това – на “Да изхвърлим Слави Трифонов”. После на “Да изхвърлим Слави Трифонов и Кирил Петков”. После на “Да изхвърлим Кирил Петков”. После на “Да изхвърлим Кирил Петков от политиката”. Накрая, три дни след встъпването в длъжност на кабинета на Кирил Петков – на “Баче Кики”. И от страница открито против ГЕРБ рязко се превръща в страница, посветена на очернянето на “Продължаваме промяната” – и на възхвала на Бойко Борисов.

Социологически проучвания или измислици ни представят агенциите? (Коментарът на “Господарите”)

Мрежата за пропаганда на ГЕРБ във Facebook: Пътят до &#8220;Баче Кики&#8221;
Снимка: iStock

Пътят от “Да съберем 100 хил. фена на Слави Трифонов” до “Баче Кики” не е случайност. Той е лесно обясним.

Страницата се появява два дни след изборите през април 2021 г. и е част от мрежа от страници, които на пръв поглед изглеждат като автентично съдържание от обикновени потребители, но всъщност се управляват и финансират от хора в ГЕРБ.

Тази стратегия е породена от разочарованието на някои по-млади хора от ГЕРБ от старомодната кампания на партията през април 2021 г. От тогава насам тя е станала по-сложна, по-ефективна и по-целенасочена. Правят се нови страници. В някои случаи и допълнителни новинарски сайтове, всички с един фокус: негативна кампания срещу “Продължаваме промяната” и в по-малка степен “Демократична България” и БСП.

По същото време, през май 2021 г., е основана и нова компания – “Лонгрийч”. Тя бързо подписва договор с ГЕРБ за обслужване на партията в социалните мрежи. Съществуването на фирмата не е тайна – тя е вписана към агенциите, с които ГЕРБ работи още през юни същата година. Нейната дейност обаче, според партията и управителя на фирмата, е договорна тайна. Знае се само, че “Лонгрийч” работи с една единствена партия. Срещу месечен абонамент, заради което тя не присъства в отчета на ГЕРБ пред Сметната палата.

Повече четете на capital.bg

Снимки: iStock

Мрежата за пропаганда на ГЕРБ във Facebook: Пътят до “Баче Кики”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции