<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198580" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Началник на п...

МВР е готово за протестите на зърнопроизводителите (видео)

16 Септември 2023
0 519

МВР е готово за протестите на зърнопроизводителите, които се очакват в началото на следващата седмица. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти, предаде NOVA. Той се обърна към всички, които искат да се включат в протеста да спазват стриктно правилата, да не допускат ескалиране на напрежението и да не ограничават свободното придвижване на граждани. „Подготвили сме се за съответното мероприятие”, заяви Стоянов.

Българските зърнопроизводители готвят общонационален протест за спасяване на българското земеделие.

В цяла България и столицата възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч. в понеделник, 18 септември. А във вторник протестът ще се концентрира в София.

МВР е готово за протестите на зърнопроизводителите (видео)

Пет са исканията на Инициативния комитет. Те настояват за продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната. Искат изплащане към земеделските производители на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта до 30 септември. Настояват също за изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

Брюксел обяви решението си за вноса на украинско зърно

МВР е готово за протестите на зърнопроизводителите (видео)

Междувременно късно в петък Брюксел обяви решението си за вноса на украинско зърно в България и още 4 страни.

Няколко часа преди да изтече решението на Европейската комисия да позволи на България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария да забранят вноса на украинско зърно, тя съобщи, че не смята да го удължи.

В четвъртък българското правителство обяви, че едностранно се отказва от дерогацията. Това предизвика заплахи от протести от зърнопроизводителите. Но и благодарност от украинския президент Володимир Зеленски. За него приходите от износа на храни са значим принос към държавните финанси.

Според анализ на Европейската комисия изкривяванията на пазара в петте държави от украинския внос са изчезнали. Заедно с властите от България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия е договорено, че мерките няма да бъдат удължени.

Още от 16 септември Украйна е обещала да въведе мерки за контрол на експорта на досега забранените за износ в петте държави храни. Това са пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Също и да представи план за действие до понеделник.

МВР е готово за протестите на зърнопроизводителите (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции