<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139782" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново проме...

Новото правителство създаде кризисен щаб за енергетиката (видео)

03 Август 2022
0 250

Правителството представя нови мерки срещу енергийната криза.

Новият кабинет създаде кризисен щаб за енергетиката. Това стана ясно по време на пресконференция в Министерския съвет. Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев.

Петков: Предстои сключване на договор за седем кораба с втечнен газ (видео)

Новото правителство създаде кризисен щаб за енергетиката (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

На живо: Кирил Петков предаде властта на Гълъб Донев

Очаква се Междуведомственият кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката да предложи решения за сигурността. Също необходими механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и на цената на електроенергията.

„В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, на Държавната агенция „Национална сигурност, КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите”, обяви служебният министър-председател Гълъб Донев.

„Контролът по изпълнението на възложените задачи на Междуведомствения кризисен щаб ще бъде осъществяван лично”, допълни премиерът.

Ситуацията с доставките на газ е критична, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов.

И допълни: „Имаме недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме договорени доставки до края на септември. Прословутите договорени 7 танкера – не са договорени, а сме на ниво оферта, която включва доставки на 3 танкера тази година и опция за още 4 за следващата година”.

Няма и подсигурени слотове за разтоварване на танкерите на газовите терминали, посочи Христов.

„Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена за до 3-4 пъти по-ниска, за последните няколко дни е по-скъпа за 2/3 от договорените количества”, обяви Христов.

На брифинга стана ясно, че в „Булгаргаз” има сериозна финансова криза и компанията е в невъзможност да се разплати дори с тези договорени количества.

Подготвя се търг за доставка на втечнен газ, който „да задоволи нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон”, подчерта Христов.

Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

Източник: NOVA

Новото правителство създаде кризисен щаб за енергетиката (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции