<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125331" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Два златни и ...

Над 9 млрд. евро за бежанците в Украйна бяха събрани за 90 минути

10 Април 2022
0 555

Над 9 млрд. евро за бежанците в Украйна бяха събрани за 90 минути, пише Дневник.

Кампанията за дарения “Да се изправим в защита на Украйна”( #StandUpForUkraine) беше излъчена онлайн от Варшава. Тя е в знак на уважение срещу усилията на Полша, която даде подслон на над 2.5 млн. украински бежанци.

Европейската комисия беше представена от Урсула фон дер Лайен. Тя обяви, че отпуска 1 млрд. евро допълнително. 400 млн. от тях са за граничните на Украйна държави и 600 млн. за правителството в Киев.

Над 20 премиери участваха в събитието, в което България беше представена от вицепремиера Калина Константинова. Тя не обяви конкретна сума в полза на бежанците. Но каза, че България вече е показала съпричастност хората, пристигнали в страната и заяви готовност за приемане на още бежанци.

“Солидарността на страните, компаниите и хората по целия свят предлага малко светлина в този тъмен час. Кампанията “Да се изправим в защита на Украйна” събра 9,1 млрд. евро за хора, бягащи от бомби, във и извън Украйна, като допълнителен милиард обещаха от ЕБВР. И ще дойдат още. Ще продължим да предоставяме подкрепа. И след като бомбите спрат да падат, ние ще помогнем на народа на Украйна да възстанови страната си. Ще продължим да се застъпваме за Украйна”, заяви Урсула фон дер Лайен.

Над 9 млрд. евро за бежанците в Украйна бяха събрани за 90 минути

Урсула фон дер Лайен посети Буча: “Тук се е случило немислимото”

Разпределение на средствата

Европейската комисия съобщи, че 1.8 млрд. евро от събраните пари ще бъдат предназначени за хора в Украйна, които са напуснали домовете си. А 7.3 млрд. евро – за приемане на бежанци в европейски държави и други съседни на Украйна страни. С тях те ще могат да осигурят достъп до работа, образование, медицински грижи и подслон на бежанците, възползващи се от европейска закрила.

4.1 млрд. евро от обещаните дарения са финансови вноски и дарения в натура, направени от правителства, компании и частни лица, 5 млрд. са заеми и безвъзмездни средства от европейски публични финансови институции (Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа).

Кампанията е в отговор на призив на президента на Украйна Володимир Зеленски в подкрепа на бежанците и се провежда в партньорство с Global Citizen – международна организация, бореща се с крайната бедност.

Много звезди се включиха с изпълнения и призиви за съпричастност. Сред тях бяха Джулиън Ленън, Мадона, Брус Спрингстийн, U2, Били Айлиш, Джон Бон Джоуви, Кати Пери и др.Над 50 артисти и изпълнители организираха подгряваща кампания в социалните мрежи в петък, за да привлекат интереса на дарителите.

Над 9 млрд. евро за бежанците в Украйна бяха събрани за 90 минути

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции