<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143063" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кои горски по...

Намериха една от най-дългите пътеки със следи от стъпки на динозаври

02 Септември 2022
0 128

Намериха една от най-дългите пътеки със следи от стъпки на динозаври. Пътеката се намира в Тексас и е сред най-дългите, откривани някога.

Вижте гигантското возило, създадено да имитира земетресение или динозавър (видео)

Намериха една от най-дългите пътеки със следи от стъпки на динозаври

Горещините в Тексас пресушават река Палукси, течаща през държавния парк Dinosaur Valley. Така се разкриват следи от гигантски влечуги, живели преди около 113 милиона години.

Отпечатъците от крака с три пръста водят надолу по пресушеното речно корито. То е оградено с дървета, в южния американски щат.

“Поради условията, създадено от прекомерна суша през изминалото лято, реката пресъхна напълно на повечето места. Именно това позволи да бъдат разкрити повече следи в парка.“ Това казва Стефани Салинас Гарсия от Отдела за паркове и диви животни на Тексас.

“При нормални речни условия тези по-нови следи са под вода и обикновено са пълни с утайка”, казва Гарсия, затова остават скрити.

Следите остават

Повечето от новооткритите следи са на Acrocanthosaurus. Той е един от най-големите месоядни динозаври. Възрастните индивиди са тежали близо 7 тона и са били високи 4,5 метра.

Държавният парк Dinosaur Valley обхваща площ от 617 ха и се намира във вътрешен район, югозападно от град Далас. Този район някога се намирал на брега на древен океан. Там където динозаврите са оставили своите отпечатъци от стъпки в калта.

Друг забележителен динозавър, който е оставил следите си тук, е Sauroposeidon. Той се извисявал на 18 метра височина и тежал 44 тона в зряла възраст.

Макар че сушата разкрива по-новите следи, дъждовете, които се очакват през есента, най-вероятно ще ги скрият отново.

“Въпреки че скоро отново ще бъдат заровени от дъжда и реката, щатският парк Dinosaur Valley ще продължи да съхранява тези следи на 113 милиона години не само за настоящите, но и за бъдещите поколения”, казва Гарсия.

Намериха една от най-дългите пътеки със следи от стъпки на динозаври

Източник: NatGeo

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции