<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128213" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: „Възраждане...

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци, а българи

06 Май 2022
0 6626

В публикация във Facebook на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов от 5 май, която е споделенa стотици пъти за няколко часа, включително и от различни медии, се твърди, че украинци са нападнали българин в подлеза до Софийския университет. “Те пребиха един възрастен човек, те го псуваха, ритаха, кървеше, налитаха като зверове”, се казва в поста на Костадинов.

Протестиращи се сбиха в подлеза на Софийския университет (видео)

Само за няколко часа информацията е споделена и пренаписана от различни профили и медии, пише БНР.

В една от публикациите е споделен видеозапис, на който ясно се вижда, че наистина на 4 май 2022 г. в подлеза на Софийския университет има сбиване. Във видеото е заснет човек с украинска лента на ръката си, но той говори на български език.

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци, а българи

Във второ видео се вижда как Костадин Костадинов разговаря с пребития мъж, а жена до него му промива раната.

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци, а българи
Каква е предисторията?

На 4 май в центъра на София се проведоха два протеста „за“ и „против“ военна помощ за Украйна, докато депутатите в Народното събрание гласуваха дали България да предостави военна помощ на украинската държава.

Народните представители взеха решение да дадат мандат на правителството за оказването на хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ за Украйна. Председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви, че България ще ремонтира украинска военна техника и уточни, че страната ни ще продължи да оказва подкрепа на Украйна за членството ѝ в ЕС, както и за бягащите от войната украински граждани.

Побоят е станал именно между протестиращите привърженици на двете страни.

Какво показва проверката

Екипът за проверка на факти се свърза с пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи. В телефонен разговор, оттам заявиха, че на 4 май, в района на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ има задържан един български гражданин – мъж, за побой над друг мъж. По случая има образувано досъдебно производство. Предстои докладване на материалите в прокуратурата. Няма данни да са арестувани украински граждани на това място, по това време.

Тоест твърдението, че украински граждани са пребили мъж в подлеза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е ПОДВЕЖДАЩО, пишат от БНР. До сблъсъци между протестиращи наистина се е стигнало, но няма данни побоят да е нанесен от украинци.

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци, а българи

Източник: БНР

Видео: Биволъ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции