<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182173" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джокович под...

Напрежението в Северно Косово отново ескалира

30 Май 2023
0 225

Напрежението в Северно Косово отново ескалира. Повече от 30 войници от ръководените от НАТО сили за защита КФОР бяха ранени при сблъсъци със сръбски демонстранти. Те протестират срещу новите кметове в региона, пише Deutsche Welle.

Десетки хора, сред които и военни от мироопазващите сили на НАТО за Косово КФОР, са били ранени в сблъсъци в Северно Косово. От Рим и Будапеща потвърждават, че повече от 30 италиански и унгарски войници от КФОР са били ранени – някои от тях сериозно. Сблъсъците бяха със сръбски протестиращи, които се опитаха да нахлуят в общината в Звечан.

Войниците са използвали зашеметяващи гранати и сълзотворен газ. Протестиращите са хвърляли камъни, бутилки и други предмети по военните, съобщават местни медии. По информация на сръбския президент Александър Вучич 52 сръбски граждани са били ранени, трима от тях тежко.

От КФОР обявиха, че войници от италианския и унгарския им контингент са пострадали, като някои от тях са получили фрактури и изгаряния. Нападението е определено от мироопазващите сили като “абсолютно неприемливо”. Италианската министър-председателка Джорджа Мелони също коментира, че по-нататъшни нападения срещу КФОР  “няма да бъдат толерирани”.

Джокович подпали скандал в Париж: “Косово е сърцето на Сърбия” (видео и снимка)

Напрежението в Северно Косово отново ескалира
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Защо са сблъсъците в Северно Косово?

Протестите в Звечан и други градове в северната част на Косово са срещу новоизбраните кметове, които са етнически албанци. Почти всички етнически сърби в района бойкотираха изборите, което е и причината победителите да са представители на етническите албански партии. Досегашните кметове, които бяха от сръбски произход, подадоха оставки през ноември 2022 година в знак на протест срещу правителството в Косово.

Около 300 войници на КФОР трябваше да осигурят безопасността на областната управа в Звечан, докато полицията ескортира новия кмет до резиденцията му. Събра се и голяма група демонстранти. По информация на новинарската агенция DPA ситуацията е ескалирала, когато тълпата се опитала да спре полицейските коли, които се опитвали да преминат.

Политиците, които представляват косовските сърби в северната част на страната, искат оставката на новия кмет. Освен това очакват и косовските специални части да напуснат региона.

Сръбската армия беше в готовност още в петък

Сръбското малцинство в Косово, където иначе мнозинството от хората са етнически албанци, живее предимно в северната част на страната. Напрежение и сблъсъци има периодично. Много косовски сърби не признават Косово и неговото правителство и искат да принадлежат към съседна Сърбия. Косово се отдели от Сърбия през 2008 г., но Сърбия все още не признава независимостта му.

Напрежението в Северно Косово отново ескалира
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Междувременно сръбският президент Александър Вучич нареди на армията да бъде в максимална бойна готовност, предаде NOVA. Дори и след края на въоръжения конфликт, Косово си остава оголен нерв на Балканите. В размирното десетилетие на 90-те и разпадът на бивша Югославия, Прищина има своята страница. Мироопазващите сили на НАТО в Косово, познати още като КФОР, са там от 99-а година, за да осигуряват стабилността и мира в региона след края на конфликта.

Десет години по-късно Косово обяви независимост. Новата държава беше призната от Съединените щати и по-голямата част от Европейския съюз, но не и от Сърбия и Русия. Напрежението там все още тлее. 90% от населението е от етнически албанци, но в северната част, където избухнаха размириците, мнозинството от хората са със сръбско самосъзнание. Те не признават независимостта на Косово и още считат Белград за своя столица.

Видео: NOVA

Напрежението в Северно Косово отново ескалира

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции