<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изкуствени с...

НАСА показа кадри на човешки боклук, замърсяващ Марс (снимки)

20 Юни 2022
0 4137

НАСА показа кадри на човешки боклук, замърсяващ Марс.

Живеем с 2,2 години по-малко заради мръсния въздух

НАСА показа кадри на човешки боклук, замърсяващ Марс (снимки)
Изображението, заснето от камерата Mastcam-Z на Perseverance, 13 юни 2022 г.

Марсоходът Perseverance търси признаци на живот сред прашния и скалист пейзаж на Марс. По-точно в района на кратера Jezero, от момента, в който каца на планетата. Но сега, вместо това, открива на повърхността ѝ собствения си боклук.

Членовете на екипа, който управлява Perseverance, съобщават в Twitter, че са забелязали нещо. То вероятно е част от термичното покривало, предпазващо роувъра от екстремните температури на Марс.

Екипът се изненадва, че го открива на това място, тъй като роботът е спуснат на около 2 км от него.

“Това парче по-късно ли е кацнало или е донесено тук от вятъра?”

“Парчето” обаче не е единственият боклук, оставен от марсохода. През април хеликоптерът Ingenuity забелязва част от оборудването, която помага и на двата апарата да достигнат Марс.

Космическите боклуци стават все по-сериозен проблем

Космическите мисии до Луната и Марс оставят следи, които могат да ги замърсят. Като ботушите, лопатите и дори цели превозни средства, останали на Луната след мисиите “Аполо”.

В същото време, все повече космически боклук (стари сателити, отвертки, парашути и др.) задръства орбитата на Земята. И заплашва Международната космическа станция.

Макар че има известни ограничения, предпазващи Космоса от замърсяване, съществуващото законодателство трябва да бъде актуализирано. А пропуските в него запълнени. За основа на международното космическо право служи междуправителственият “Договор за Космоса” от 1967 г.

НАСА показа кадри на човешки боклук, замърсяващ Марс (снимки)
Боклукът, който хеликоптерът Ingenuity на НАСА забелязва на 19 април 2022 г.

Той който не се е променял много през годините. Но повече от половин век по-късно, когато небесни тела като Марс започват да се превръщат в сметища, тези пропуски личат ясно.

По време на публично събитие на Американския природонаучен музей миналия месец, Апарна Венкатесан, професор по астрономия в Университета на Сан Франциско, казва, че по-добрата законова защита срещу замърсяване на космическата среда ще изисква дефинирането на човешкия космически боклук, като общо наследство на човешката цивилизация, предава Business Insider.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции