<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139552" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китай отново ...

Населението на Китай ще започне да намалява до 3 години

02 Август 2022
0 195

Населението на най-многолюдната страна в света Китай ще започне да намалява до 3 години. Причините – демографската криза, забавящата се икономика, бързо застаряващата работна сила.
Въпреки че миналата година властите разрешиха на двойките да имат до три деца, раждаемостта в КНР спадна до рекордно ниско ниво, пише bTV.

“Темпът на нарастване на общия брой на населението се забави значително и ще навлезе в етап на отрицателен прираст през периода на “14-ия петгодишен план”. Това съобщиха от Националната комисия по здравеопазване (НКЗ) в понеделник, като се позова на периода между 2021 и 2025 г.

Расизмът в Китай: “Можем да изядем черния съсед от седмия етаж”

Населението на Китай ще започне да намалява до 3 години
iStock

В началото на тази година беше съобщено, че според прогнозите се очаква населението да навлезе в нулев растеж “или дори отрицателен растеж” през този 5-годишен период.
В него се допълва, че през последните години общият коефициент на плодовитост е спаднал под 1,3, а около 2035 г. се очаква страната да навлезе в етап на силно застаряване, като повече от 30% от населението ще бъде на възраст над 60 години.


Населението на Китай ще започне да намалява до 3 години

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции