<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137551" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Северна Маке...

Наш евродепутат: ЕНП прави опит да изпере репутацията на ГЕРБ (аудио)

17 Юли 2022
1 673

Наш евродепутат: ЕНП прави опит да изпере репутацията на ГЕРБ.

Думите са на Иво Христов, който е част от Европейския парламент. По-точно от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

На изслушването в парламента видяхме, че нямаме главен прокурор

Наш евродепутат: ЕНП прави опит да изпере репутацията на ГЕРБ (аудио)

Слансирането на информацията, че снимките с кюлчетата от спалнята на Бойко Борисов са манипулирани, ЕНП прави опит да изпере репутацията на лидера на ГЕРБ. Целта е участието на партията в бъдещи управленски коалиции.

По думите му Борисов ще получи индулгенция отвън за това, че е разбил националния консенсус по въпроса за Северна Македония. Според евродепутата общият интерес към властта, който се наблюдава, изтрива всички червени линии. А отсъствието на непримирими противоречия увеличава шансовете да има кабинет.

Управлението

Христов не изключи възможността за съставяне на кабинет с подобна управленска формула. Но добави, че ДБ има непростими грехове към българските граждани.

“Това са същите политици, които обсебиха и провалиха антиолигархичния протест през 2013 г. И го върнаха в руслото на статуквото, като се коалираха с ГЕРБ. ДБ и лидерите на ПП, които също са излезли изпод шинела на ДБ, провалиха формулата на националното единение, която президентът зададе с двете служебни правителства”, подчерта Иво Христов.  

По думите му в последните месеци ПП и ДБ са управлявали като банално дясно правителство.

“Те предадоха националната позиция за РСМ без дори в замяна да се преборят за парите от Плана за възстановяване. Затова аз ще бъде изненадан, ако президентът се поддаде на медийният шантаж и връчи мандата на ДБ”, допълни евродепутатът.

Посолствата да формират управление

На въпрос за възможно управление под знака на едно “евроатлантическото мнозинство” Иво Христов напомни, че всички правителства от 1997г. досега са евроатлантически.

“А в случая евроатлантизмът се афишира като знаме на коалиция. За да се забравят корупцията и беззаконието, които доскоро правеха такава коалиция невъзможна.” 

Според него въпреки че парламентът е институцията, в която трябва да се водят разговорите за съставяне на правителство, това не е така.

“Тъжно е да констатираме, че мнозинствата за управление в България, се формират в посолства. Които и да са те. Според мен парламентът трябва да е мястото за воденето на тези разговори, възможно най-прозрачно.”

Президентът да внимава

Според него отсъствието на непреодолими противоречия увеличава шансовете да има кабинет. Но ако се стигне до служебно правителство, президентът трябва да внимава с подбора на министрите.

“Защото много от тях му забиха нож в гърба. Какъвто и да е новият кабинет – служебен или редовен, трябва да е предвидим. Да е проевропейски. Но съставен от отговорни политици, които отстояват националния интерес. А не търгуват с него за лично оцеляване или други користни цели.” Това каза още Иво Христов, който беше началник на кабинета на президента Радев по време на първия мандат на държавния глава.

Политиката се прави от партии, които имат ясни ценности и заявка за дългосрочно присъствие, сподели той. Като добави, че не вярва в понятието “политически проект”.

Писмото от прокуратурата за снимките от спалнята на Борисов

“Писмото от прокуратурата е официален документ, който ГЕРБ бърза да огласи чрез един депутат от ЕНП, с цел това да бъде представено като европейска заверка на неговите заключения. Но знаете, че бяха правени много експертизи на въпросните снимки и видеоклипове и те потвърдиха тяхната достоверност. В случая ЕНП прави опит да изпере репутацията на лидера на ГЕРБ, с цел участието на партията в бъдещи управленски коалиции”. Коментира още Иво Христов по повод писмото от българската прокуратура, огласено от евродепутата от ЕНП Томаш Здеховски. Писмо, според което експертиза сочела тези снимки за манипулирани.

Иво Христов уточни, че все пак този сюжет не бива да се надценява на фона на Брюксел.

Наш евродепутат: ЕНП прави опит да изпере репутацията на ГЕРБ (аудио)

Източник: Дарик

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции