<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145316" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Два тефтера с...

НАТО призова за незачитане на руските референдуми

23 Септември 2022
0 407

НАТО призова за незачитане на руските референдуми за присъединяване на областите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, съобщават от Алианса.

Осъждаме най-решително намеренията за свикване на т. нар. “референдуми” за присъединяване към Руската федерация на украинските области, частично контролирани от руските военни. Toва се посочва в изявление на Североатлантическия съвет. И се допълва, че според резолюция на Общото събрание на ООН от 2 март 2022 г. нито едно завземане на територия в резултат на заплаха или използване на сила няма да бъде признато за законно.

Съюзниците не признават и никога няма да признаят незаконното анексиране на Крим от Русия. Фиктивните референдуми в областите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон нямат легитимност и ще представляват грубо нарушение на Устава на ООН. Съюзниците от НАТО няма да признаят незаконното анексиране на тези области. Тези земи са Украйна. Призоваваме всички държави да отхвърлят явните опити на Русия за завладяване на територии, се посочва в текста.

Държавите от НАТО допълват, че тези решения на Русия, както и обявената частична мобилизация, са допълнителна ескалация на войната срещу Украйна. Алиансът определя като безотговорни изказванията, свързани с употребата на ядрено оръжие.

Предупреждение: Ако Швеция и Финландия са в НАТО, Русия може да разположи ядрени оръжия в Балтика

Западът осъди руските референдуми в Донецк и Луганск

Русия носи пълната отговорност за войната, за огромните страдания, които тя носи за украинския народ.

Но и за цената, включително за руския народ, който сега е изпратен в мобилизация. В ръцете на Русия е конфликтът да бъде прекратен. Русия трябва незабавно да спре тази война и да се оттегли от Украйна, призовава алиансът.

НАТО потвърждава непоколебимата подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, както и за правото на страната на самоотбрана. Съюзниците от пакта остават решени да предоставят политическа и практическа подкрепа на Украйна, докато страната продължава да се защитава срещу агресията на Русия.

НАТО е отбранителен съюз и ще продължи да се стреми към мир, сигурност и стабилност в целия евроатлантически регион, се допълва в изявлението. Обединени сме, за да браним и защитаваме всяка педя от земята на съюзниците, се посочва в текста.

НАТО призова за незачитане на руските референдуми

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции