<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121883" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Владимир Кли...

Най-опасната руска пропаганда и как България дава своя принос в тролската война?

12 Март 2022
0 4014

Най-опасната руска пропаганда и как България дава своя принос в тролската война?

Твърдението, че САЩ разполагат с лаборатории за биологични оръжия на територията на Украйна, с които застрашават “славянските” народи, се оказва една от най-упоритите пропагандни акции на Русия, пише Булевард България

Това внушение започна да се разпространява още преди седмица, но в четвъртък вече беше лансирано от външния министър на Русия Сергей Лавров – включително, че предполагаемото оръжие било “етнически ориентирано”. 

Приключи срещата между външните министри на Русия и Украйна в курорта Анталия (видео и снимки)

Публикациите на Диляна Гайтанджиева

В тази кампания изненадващо се появява и българска следа. От началото на 2022 г. журналистката Диляна Гайтанджиева е публикувала няколко статии в блога си, в които твърди, че САЩ провежда “биологични експерименти върху войници в Украйна и Грузия” и че “Пентагона започва биологически експерименти с български войници”. 

Активността на Гайтанджиева е засечена от Марк Оуен Джоунс, който прави анализ на най-масовите разпространители на опорната точка за американските “биооръжия”. 

В един от туитовете си тя твърди, че американското посолство в Киев “трие” документи, които са свързани с програмата за ограничаване на биологични заплахи. Това обаче не е вярно – документите продължават да са публични и достъпни на сайта на посолството. Скрийншотът на “неработещия” линк, който Гайтанджиева публикува, е с различен URL от този на посолството. 

Освен в “Труд”, Гайтанджиева публикува текстовете си на английски в регистриран от нея и на нейно име сайт с български домейн. Гайтанджиева беше сред остриетата на Николай Бареков в ТВ7, където основно беше ангажирана с “разследвания” срещу “кръга Капитал”.

Джоунс обръща внимание, че грешната ѝ информация е споделена в Twitter от китайския зам.-министър на външните работи Хуа Чунян (1,1 млн. последователи в социалната мрежа), която пита “какво крият САЩ”. 

Отговорът на президента Зеленски

Твърденията за биологични оръжия в украински лаборатории бяха опровергани както от Володимир Зеленски, така и от властите във Вашингтон. 

Аз съм президент на адекватна държава и адекватен народ. Баща съм на две деца. Никакви химически или други оръжия за масово поразяване не се разработват от никого на наша територия. Целият свят знае това. Вие също го знаете”, каза той в обръщение, което произнесе на руски език. 

“Многократно сме се убеждавали, че ако искате да разберете руските планове, вижте в какво Русия обвинява останалите страни”, каза и Володимир Зеленски в обръщението си. 

Разпадането на Съветският съюз и мащабната програма за разработване на биологични оръжия

Фалшивите новини за предполагаемите биологични оръжия в Украйна не са нищо ново за руската пропаганда, пише Андрю Финк, доктор от юридическия факултет на Лайденския университет, специалист по история на пропагандата, конспиративните теории и екстремистките идеологии. 

От години Русия твърди, че САЩ разработва огромна “секретна” програма за биологични оръжия, заради която ползва лаборатории в бившите съветски републики. Този тип внушения са типични за периода на Студената война, когато КГБ и разузнавателните служби на комунистическите държави разгръщат мащабни пропагандни кампании – част от тях е и твърдението, че САЩ са създали HIV с генно инженерство.

Украйна е една от държавите, които отдавна са споменавани от руската пропаганда като локации на тайни американски биовоенни лаборатории. Същата история се повтаря от Русия и по време на революцията в Украйна от 2014 г.

Многократно се появява и в позициите на най-голямата проруска партия в Украйна “Опозиционна платформа” на Виктор Медведчук – дългогодишен приятел на Владимир Путин, който се спряга за бъдещ лидер на евентуално проруско държавно формирование в Украйна. 

Повечето успешни лъжи стъпват върху тънък слой истина

В Украйна има лаборатории още от съветско време, които през последните десетилетия получават финансиране от американското правителство по линия на програмата за ограничаване на военната заплаха.

До разпадането си Съветският съюз разполага с мащабна програма за разработване на биологични оръжия – “Биопрепарат”. През 1991 г. СССР рухва, но в наследство остават екипи от учени и изследователски центрове.

Агенцията за ограничаване на военната заплаха срещу САЩ (DTRA) разработва програма, с която отпуска финансиране на останалите съветски учени, за да не се допусне риск от нелегално разпространение на биологични оръжия или патогени от лабораториите на територията на бившия СССР. 

В Казахстан тази програма е използвана за закриване на бивша военна лаборатория за производство на антракс. В Узбекистан са елиминирани над 12 тона антракс за военни цели, които са изоставени на остров Возрождение. В Грузия е обезопасен един от обектите за производство на биологичнио оръжие и е превърнат в център за изследване на общественото здраве.

В продължение на 30 години бившите съветски учени от програмите за биологични оръжия получават подкрепа, за да не се стигне до ситуация, в която са принудени да продават знанията и уменията си на държави като Китай, Иран, Северна Корея и др. 

По линия на тази програма се инвестират и допълнителни средства за преоборудване на обектите в бившия СССР, за да се гарантира сигурността им и да се защитят от евентуални кражби или инциденти. 

САЩ финансират Украйна с около 200 млн. долара от 2005 г. насам, но за какво?

САЩ финансират Украйна с около 200 млн. долара от 2005 г. насам за поддръжка на лаборатории, здравни обекти и центрове за диагностика по линия на програмата за съвместно ограничаване на заплахите. 

На 25 февруари – няколко дни преди Русия да започне да разпространява пропагандната опорна точка – директорът на Програмата за сътрудничество при ограничаване на риска Робърт Поуп дава интервю за Бюлетина на ядрените учени, в което изразява опасенията си от последиците от войната в Украйна за биологичната сигурност. 

“Във всяка лаборатория, в която сме работили в Украйна, сме сигурни, че докато електроснабдяването е непрекъснато и обучените служители са на мястото си в обекта, патогените са на сигурно и безопасно място по международните стандарти. Но ако обектите бъдат повредени при военни действия, това може да се промени”, казва Поуп. 

Той посочва, че “руснаците имат достатъчно много информация за типа патогени, които се съхраняват в лабораториите за биологични изследвания”, поради което изразява увереност, че руската армия не би провела целенасочен обстрел срещу подобни обекти. 

Притесненията на Робърт Поуп са свързани с опасността от непреднамерено причиняване на щети по сградите в хода на военната инвазия – инцидент, който може да доведе до катастрофални последствия. 

Копия от заповеди на Министерството на здравеопазването на Украйна

Част от руската пропагандна кампания се опира на копия от заповеди на Министерството на здравеопазването на Украйна за унищожаване на смъртоносни патогени в няколко лаборатории. 

Показват се и документи от лаборатории в Полтава и Херсон, които потвърждават, че заповедите са изпълнени.

Премахването на патогенни проби от научни обекти, които се намират в зона на военни действия, би трябвало да е напълно логично действие. 

Внушението, че това е доказателство за американски заговор, е отдавна изпитана руска конспиративна теория, която вече набира сила не само в Русия, коментира Андрю Финк в The Dispatch. 

Каква връзка има между документите за унищожени лабораторни патогени и внушението за “тайна американска програма за биологични оръжия в Украйна”?

Това няма значение за пропагандната мрежа. Важното е обвинението да се повтаря, за да може хората, склонни да вярват в дезинформация, да го възприемат като истина. 

Превантивното унищожаване на проби от патогени е разумно в контекста на току-що избухналата война – това е същността на заповедите на украинското Министерство на здравеопазването, които сега Русия използва като претекст за обвиненията срещу САЩ. 

Документи, които не доказват нищо нередно

Това не е необичаен феномен при конспиративните теории, особено когато се ползват за пропагандни цели, казва Андрю Финк.

Документи, които не доказват нищо нередно, се пускат в употреба за целите на предварително готов наратив и се “продават” на публиката като шокиращи свидетелства за коварен заговор. 

От началото на войната Русия се опитва да прокара този наратив. На 27 февруари външният министър Сергей Лавров твърди, че разполага с разузнавателни данни за притеснения на Пентагона във връзка с “техните химични и биологични обекти в Украйна”, по-специално в Киев и Одеса. 

Това твърдение играе важна роля за Русия – то ѝ дава “опрадвание” за бъдещия период, в който ще се окаже, че не може да предостави никакви доказателства за обвиненията си, предупреждава Андрю Финк. 

Ако руската армия окупира част от Източна Украйна, в която се намират някои от тези обекти, тя би трябвало да може да покаже публично какво се случва с предполагаемите американски биологични оръжия. Но ако не може да ги покаже – вече си има оправдание. Американските “слуги” са се уплашили и са унищожили уликите, преди да бъдат “разконспирирани”. 

Активното разпространение на внушенията за “биологични оръжия” в Украйна може да има и допълнителна цел. 

Ако Путин опита да превърне Украйна в Сирия и да унищожи най-големите ѝ градове с атаки срещу цивилни граждани и инфраструктура, има вероятност за появата на заразни болести. Руската пропаганда вече ще разполага с извинение за епидемиите, причинени от войната – както и с всичко останало, вината ще е на “американците”. 

Най-опасната руска пропаганда и как България дава своя принос в тролската война?

Източник: Булевард България

Видео: NBC News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции